Félidejéhez érkeztek legnépszerűbb labdarúgó-bajnokságaink, így eljött az idő, hogy átnézzük kedvenc csapataink idei teljesítményét. Sorozatunk második részében a spanyol La Liga eseményeit tekintjük át.

 

Több meglepetést is okozott nekünk ősszel a spanyol bajnokság, a tabella végén kullogó Alavés és Las Palmas is megpróbált edzőt váltani szeptemberben (sőt utóbbi novemberben is), nem túl sok sikerrel.

 

Magára talált viszont a Villareal, a 14. helyen kullogó csapathoz szeptember végén érkezett Javier Calleja az utánpótlástól, 45 százalékos győzelmi mutatójával pedig már 6. helyen tanyázik az együttes. A Sevilla kiváló játékospolitikájának köszönhetően mindig is arról volt híres, hogy az aprópénzért felkutatott és kinevelt tehetségek pár éven belül a legnagyobb bajnokságokban kötnek ki – csak a legutóbbi három évben 230 millió euróért adtak el tehetségeket. A klub karácsony előtt szerződést bontott a prosztatarákkal küzdő Eduardo Berizzoval, jelenleg ötödikek.

 

 hirdetes_810x300  

 

Nagy meglepetés viszont számunkra a Valencia menetelése, a nyáron pár igazolás mellett (Zaza, Paulista, Neto) rengeteg nagycsapatban padozó játékost is kölcsönvettek (Pereira – United, Guedes – PSG, Kondogbia – Inter, Vietto – Atlético, Murillo – Inter). Elöl Zaza és Rodrigo rámolt be együtt 18 gólt (a 38-ból), középen a Parejo-Kondogbia duó megingathatatlan és a védelem is csak 18 alkalommal kapitulált a szezonban.

 

Jót tett a költözés az Atlético Madridnak, a szurkolók az újonnan átadott Wanda Metropolitano stadionban is pokoli hangulatot képesek teremteni. A szezon kezdete előtt már sokan lesajnálták Diego Simeone együttesét, a kőkemény játékra, saját térfélen óriási presszingre épülő taktika pedig idén is működik, bár nemzetközi porondon csak az EL-ben folytathatják. Január elején visszatért a Chelsea-ben létszámfelettivé váló Diego Costa is (66 millióért), aki azonnal beilleszkedett a csapatba: két mérkőzésen két gól és egy kiállítás a mérlege…

 

Gyönyörű lett a Wanda Metropolitano. kép: as.com

 

A legvégére hagytuk a két nagyágyú szezonjának értékelését. A tavalyi menetelés után nem gondoltuk volna, hogy januárban 16 pont különbség lesz a Real Madrid és a Barcelona között. Érdekesség, hogy mindkét csapatot a Celta Vigo lepte meg a héten, csütörtökön a Barcelona ért el döntetlent (kupamérkőzés, 1-1) a Balaídos stadionban, vasárnapi bajnokin pedig a Realnak kellett megszenvednie az egy pontért.

 

Nagy a baj Madridban?

 

Klub VB ide vagy oda, valami nagyon nem stimmel a fővárosban. Zinedine Zidane pár év alatt korunk egyik legsikeresebb edzőjévé vált, csak 2017-ben öt trófeát sikerült megszereznie (bajnokság, BL, klub-vb, spanyol és európai szuperkupa). A francia mester legnagyobb erőssége, hogy nemrég szakított a Real teljesen átgondolatlan átigazolási politikájával és a tehetséges fiatalok megvásárlására és az utánpótlás beépítésére helyezte a hangsúlyt. A klub az elmúlt két nyári átigazolási ablakban 76 millió eurót költött, és egyik játékos ára sem volt több harmincmilliónál.

 

A klubok játékosainak összértéke, átlagértéke és átlagéletkora. forrás: Transfermarkt

 

Igen ám, de távozott pár nagyon jó, de kevés játéklehetőséget kapó játékos (Morata, James, Danilo), őket pedig nem sikerült megfelelően pótolni. A nagy terhelésnek és rengeteg sérülésnek köszönhetően a keret meggyengült és nem mindig jönnek az elvárt eredmények.

 

Nagyon gyengén muzsikálnak az idényben a csatárok, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema is csak árnyéka önmagának – előbbi 4, utóbbi mindössze csak két gólos. A BBC harmadik tagja, Gareth Bale nemrég épült fel teljesen és legutóbbi mérkőzésén is két gólt lőtt, kérdés, meddig bírja ki egészségesen. Bár az egyre több lehetőséget kapó fiatalok (Mayoral, Asensio, Ceballos, Vázquez) képesek feldobni a csapat játékát, a krízishelyzetekben nem mindig válnak be.

 

a legtöbb gólt és gólpasszt jegyzők listája. forrás: FOX Sports

 

Zidane a támadásokban is előszeretettel épít a szélsőhátvédekre, azonban idén Carvajal és Marcelo sem nyújt kiegyensúlyozott teljesítményt, igaz, mindketten sokszor bajlódnak sérülésekkel.  A szabadon mozgó középpályásoknak köszönhetően a védelem sokszor magára marad, egy labdavesztés vagy gyors kontra esetén pedig azonnal nyomás alá kerül, a szezonban pedig nem jönnek az utolsó perces fordítások és Ramos-fejesgólok sem.

 

forrás: beinsports.com

 

Több újság szerint Florentino Perez elnök egyre többet gondolkodik azon, hogy vajon kinyissa-e a csekkfüzetet már a januári időszakban, vagy esetleg megváljon francia edzőjétől. Egy biztos, a mindent megnyerő sztárcsapat motiválása nem könnyű feladat, de Zidane képességeit ismerve túllendülhetnek a krízisen.

 

Hengerel a Barcelona 

 

Neymar távozása után megkongatták a vészharangokat Barcelonában. A brazil helyére 105 millió euróért érkező Ousmane Dembélé a szezon elején lesérült, Coutinhot pedig nem sikerült a nyáron leigazolni. Aggodalmak ide vagy oda, Ernesto Valverde csapata jelenleg veretlenül, magabiztos előnnyel vezeti a bajnokságot.

 

kép: dailystar.co.uk

 

A „hangya” becenevet viselő edző nem pánikolt be, 4-4-2-re alakította át a csapat felállását. A csapatrészek kiválóan összedolgoznak, hatékony a letámadás, a védelem idáig pedig csak 7! gólt kapott a bajnokságban – mindezt úgy, hogy csereként Mascherano (33) és Vermaelen (32) is hiba nélkül ellátja feladatát, Ter Stegen pedig hatalmasat fejlődött az utóbbi időben, ma már kirobbanthatatlan a kapuból.

 

Bár a támadójáték messze nem olyan látványos mint az Enrique vagy Guardiola korszakban, de rendkívül hatékony. A gyakran felfutó szélsők és a tökéletesen megbízható középpálya (Iniesta mintha 10 évet fiatalodott volna) mellett mindig ott van elöl Lionel Messi és Luis Suárez, akik nem hibáznak, ha helyzet adódik. Utóbbi Neymar távozása óta még kicsit keresi önmagát, de előbbi a bajnokságban már 16 gólnál és 7 gólpassznál jár!

 

Az decemberi El Clásico kezdőcsapatai. forrás: goal.com

 

Miután a Bernabeuban a Barcelona 3-0-val intézte el simán a Realt, Valverde csak nagyon szerényen, méltóságteljesen örült az eredménynek. Úgy gondoljuk, hogy a télen sem kell nagyon aggódnia, eddigi igazolásai beváltak, a most érkező Coutinho főnyeremény a korosodó középpályára, a csapat pedig nyugodtan, tartalékolva várhatja a tavaszi hajrát.

 

Körkép.sk/Szanyó Bence
borító: fourfourtwo.com

 

Premier League: Legyalulja Angliát a Manchester City

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!