Frissítve: 16.30 A Fortuna Liga téli szünetében mindenki árgus szemekkel lesi, hogy melyik csapat kit küld el, honnan hoz erősítést, hogyan formálja át a keretet. A Slovan háza táján van egyelőre a legtöbb mozgás, ám a sokszor milliós nagyságrendű vásárlásokról szóló híreken túl be kell látni, a nagyösszegű átigazolások az utóbbi években legtöbbször nem hozták meg a várt hatást Ivan Kmotríknak.

 

Átigazolási bomba

 

Ifj. Ivan Kmotrík legutóbb egy fiatal szlovén játékos megvásárlását jelentette be.

 

 hirdetes_300x300  

„Szlovákia történetében először érkezik játékos ilyen paraméterekkel”

 

dicsekedett Ivan Kmotrík a svájci FC Basel játékosának, Andraž Šporarnak a leigazolásáról.

 

„Teljesíti a magas európai elvárásokat és stabil tagja a szlovén nemzeti csapatnak.”

 

folytatta Kmotrík.

 

Šporar árát tekintve nincsenek hivatalos információk, ám sajtóértesülések szerint 2 millió euró körüli összegről beszélünk, ami abszolút rekord a szlovák ligában.

 

Kmotrík szerint ez az erősítés is azt mutatja, hogy a Slovan folytatja a nyáron megkezdett átigazolási politikáját.

 

A szlovén sportklub.si értesülései szerint Šporar rekordösszeget vihet majd haza minden hónapban. Fizetése eléri a 60 ezer eurót. Hangsúlyozzuk: havonta. A szlovén játékossal 2022-ig kötött szerződést a Slovan.

 

Megéri-e a befektetés?

 

Ivan Kmotrík nem csak arról híres, hogy rekordösszegekért vásárol játékosokat, hanem arról is, hogy többnyire mellélő az „átigazolási bombákkal”.

 

Ilyen volt például a brazil José Zé Vitor esete, aki 2011-ben szintén rekordösszegért érkezett, majd alig egyszer lépett pályára égszínkék mezben. Lesérült, Kmotrík pedig inkább elbúcsúzott tőle.

 

Majd jött a Trencsénből kivásárolt Lester Peltier, aki a Trinidad-Tobagoi nemzeti válogatott tagja volt. Akkoriban a hírek szerint 600-800 ezer eurót fizettek ki érte. Mondanunk sem kell, hogy 91 bajnokiján szerzett 15 góljával nem lett a Slovan legsikeresebb igazolása.

 

Múlt nyáron a Genttől szerezték meg Ibrahim Rabiu-t egymillió euróért. A nigériai játékos azonban csupán 807 percet játszott, megsérült, meg kellett műteni. 3 sárgalapján kívül egyelőre mást (gólt) nem szerzett az égszínkék mezben.

 

Általánosságban elmondható, hogy Ivan Kmotríknak egyelőre nem túl sikeresek a nagybefektetések. Az évente 6-7 millió eurós költségvetésű klub tulajdonosa azonban nem csügged:

 

„Mindennek idő kell, nézzék meg például a Paris St. Germaint, ahol néhány év alatt építettek erős csapatot”

 

Weiss 2.0  

 

Ettől függetlenül kérdéses, hogy mennyire csinált jó vásárt a Slovan legújabb üdvöskéjével. A szlovén hírek szerint Šporart az utóbbi időben leginkább ifjabb Vladimír Weisshez lehetne hasonlítani, aki nem annyira jó játékával, mint botrányaival hívja fel magára a figyelmet.

 

A svájci Basel 4 millió eurót fizetett ki az akkor 21 éves tehetségért, aki előtte a Ljubjana kedvence és csapatkapitánya volt. Svájcban azonban csak 1 gólt tudott lőni, korán lesérült, hosszabb időre kiesett a játékból.

 

Az utolsó őszt a német másodosztályú Bielefelde-nél töltötte, ahol 9 meccsen 2 gólt lőtt.

 

A sportklub.si szerint ma már csak árnyéka egykori önmagának.

 

„A szlovén futball aranyifjának tekintették, de az utóbbi időben nem a focira koncentrált. Hasonló, mint maguknál Vladimír Weiss junior.”

 

erősítette meg a Sme szlovák napilapnak egy neve elhallgatását kérő szlovén újságíró.

 

A Slovan nemrég 600 ezer euróért egy másik szlovén játékost, Kenan Bajričot is vett, de megszerezte az ukrán Arťom Suchockikjt és a holland Ricky van Haarent is. Az égszínkékek a tabella harmadik helyén telelnek, 9 ponttal lemaradva a Spartak Nagyszombat mögött.

 

Frissítve: A Slovan időközben a marokkói-spanyol kettős állampolgárságú 24 éves Moha Rharsalla-t is leigazolta az ukrán bajnokságban szereplő Olimpik Doneck csapatától. A 4,5 évre szerződött szélsőért több más klub is versenyben volt. 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!