Aki látták az idei F1-es versenysorozat idénynyitó versenyét, valószínűleg észrevették, hogy a biztonsági autós fázisban egy új Mercedes gurult ki a mezőny elé.

 

A német gyár AMG GT R típusjelű autója tulajdonképpen egy kvázi versenyautó, amely azonban az előző években használt AMG GT S után még magasabbra tette a lécet. Az AMG tuningcég legsportosabb utcai modelljéből, a GT3 versenyautóból fejlesztették ki; de mivel már az is versenyközeli technológiát alkalmaz, különösebben módosításokra sem volt szükség.

 

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

 

Az új SC mindössze megkapta az utcai modellekhez is kérhető karbon-kerámia fékrendszert, bukókeretet építettek rá, a Formula–1  látványvilágának megfelelő matricákkal látták el, a tetejére pedig rászerelték az elmaradhatatlan fényhidat, amely alatt szénszálas terelő irányítja a levegőt a hátsó szárnyra.

 hirdetes_300x300  

 

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

 

Az utastérben két darab táblaszámítógépen keresztül követhető az F1-es autók mozgása, az általuk teljesített köridők, de folyamatosan nézhető a nyilvános tv-közvetítés is, teljes képet adva az autó személyzetének a legaktuálisabb eseményekről.

 

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

 

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

 

Ami nem változott: a négyliteres V8-as, ikerturbós motor legnagyobb teljesítménye 585 LE – több, mint eddig bármely F1-es biztonsági autóé –, a végsebesség 318 km/óra, a 0–100-as sprint időtartama pedig mindössze 3,6 másodperc. Menet közben szabályozhatók nemcsak az autó aerodinamikai elemei, hanem a lengéscsillapítás és a kipörgésgátló működése is; a kovácsolt könnyűfémből készültek kerekek hátul is kormányzottak, növelve a kanyarstabilitást.

 

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

Mercedes-AMG GT R Official F1 Safety Car 2018

 

A felvezető és biztonsági autóval szemben nemcsak azért alapkövetelmény a kellő sebesség és gyorsulás, mert mögötte egy utcai autó tempójában cammogva túl unalmasnak tűnne ez a versenyfázis, hanem főleg azért, mert egy bizonyos sebesség alatt a Forma-1-es versenyautók motorjai túlmelegszenek, az abroncsok és fékek pedig túlhűlnek, ami semmiképpen sem optimális, sőt balesetveszélyes is lehet.

 

Vas Gyula

Fotó: Mercedes-Benz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!