Ma, azaz április 22-én veszi kezdetén Budapesten a divízió 1/A világbajnokság, melynek során a magyar jégkorong-válogatott öt ellenféllel veszi fel a küzdelmet a két feljutóhelyért a Papp László Sportarénában megrendezett tornán.

 

A magyar válogatott tíz éve került vissza a jégkorongvilág térképére, amikor a „szapporói hősök”, tehát az akkori magyar jégkorong-válogatott feljutott az A-csoportba. Az akkori hősök közül ketten ma is a válogatott keret tagjai. Vas János és Benk András ott lesz a jégen a ma 16 órakor kezdődő Kazahsztán elleni mérkőzésen.

 

A két játékost a Nemzeti Sport is megkérdezte arról, hogy élték meg a „szapporói csodát”.

 

 hirdetes_810x300  

Benk András: A lehető legjobbkor voltam a legjobb helyen! Húszesztendősen az első felnőtt-világbajnokságomon rögtön belecsöppentem az események sűrűjébe. Nagyszerű játékosokkal kerültem egy csapatba, meccsről meccsre haladtunk, és meg sem álltunk az első helyig. Manapság is megborzongok, ha belegondolok, hogy részese lehettem a sikernek.

 

Vas János: Az a hét nap maga volt a csoda! Beérett egy közösség munkája, a C-csoportból indulva felkapaszkodtunk a legjobbak közé. Senki sem hitt benne, nem is nagyon figyeltek ránk. De az a huszonkét játékos és a stábhoz tartozó hét szakember bízott abban, hogy a távoli Japánban képesek lehetünk megelőzni az ukránokat és a házigazdákat is.

 

A játékosok szerint a szapporói és később a krakkói diadal is mutatja, hogy a magyar hoki képes volt élni a kínálkozó eséllyel, a fejlődés leginkább az utánpótláson mérhető fel.

 

„Ma rengeteg a fiatal, nagyon sok kisgyerek szeretne jégkorongozni, s a taorendszernek köszönhetően a feltételek is rengeteget javultak. Jó irányba mozdult el a sportág, ez a felnőttválogatottnál is érzékelhető. Van legalább negyven olyan hokis, aki eséllyel pályázhat a csapatba kerülésre, most is az utolsó pillanatig kiélezett versenyfutás zajlott a vébékerettagságért.”

 

nyilatkozta Benk András.

 

Vas János szerint a magyar jégkorong fejlődése töretlen (Fotó: Szabó Miklós), forrás: nemzetisport.hu

 

Sikeres felkészüléssel, a hazai pálya előnyével

 

A csapat programja elég sűrű volt az elmúlt hetekben. Pozitívum, hogy mind az öt mérkőzésüket sikerrel vették. Az utolsó, szerdai Ukrajna elleni meccs után másfél napos pihenőt kaptak a játékosok. Pénteken még tartottak egy edzést a Jégpalotába, majd átköltöztek a vb helyszínére a Papp László Sportarénába.

 

„Az, hogy ötből öt meccset megnyertünk, pozitívum, de azért van némi hiányérzetem is. Egy-egy mérkőzésen belül voltak nagyon jó periódusaink, de a teljes hatvan percen át mutatott teljesítményt illetően többet vártam, kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk. Összességében jó és nem jó dolgokat egyaránt láttam.”

 

nyilatkozta a nemzetisport.hu-nak Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott finn szövetségi kapitánya.

 

Az öt felkészülési mérkőzés alapján a stáb úgy döntött, hogy Rajna Miklóst és Vay Ádámot jelöli a keretbe, Duschek Dávid pedig vésztartalék lesz, vagyis a csapattal edzhet, de csak sérülés esetén nevezik be.

 

A szapporói hősök egyike, az NHL-be is draftolt Vas János lesz a csapatkapitány, helyettesének pedig Magosi Bálintot és Pozsgai Tamást választották. Mindhárman dunaújvárosi nevelésűek.

 

Pénteken a kapusok rövid edzésen vettek részt, a mezőnyjátékosok pedig 80 percet töltöttek a jégen, hogy újra mozgásba hozzák a lábakat – olvasható az MJSZ (Magyar Jégkorong Szövetség) oldalán.

 

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, fotó: Szabó Miklós, forrás: nemzetisport.hu

 

Mi az elvárás?

 

Such György, az MJSZ elnöke a Portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy

 

„A szövetségi kapitánnyal szemben a nyilvánosság előtt is megfogalmazott követelmény az, hogy az első háromban kell végezni, azzal együtt is, hogy mindannyian tudjuk, mennyire kiegyenlített a mezőny, és hogy egy-egy meccs eredménye nüanszokon is múlhat.”

 

Jarmo Tolvanen személyes elvárásairól a nemzetisport.hu-nak a következőket nyilatkozta:

 

„Meccsről meccsre haladunk előre. Természetesen megpróbálunk a lehető leghamarabb eredményesnek lenni és győzelmeket szerezni, azonban mindig csak az adott mérkőzéssel foglalkozunk, kizárólag arra fókuszálunk. Azt várom a csapattól, hogy minden egyes összecsapáson kihozza magából a maximumot, beleadjon mindent és kőkeményen küzdjön a legutolsó másodpercig.”

 

A magyarok az első mérkőzést Kazahsztán ellen játszák. Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott Tolvanen

 

„Mindenki tisztában van vele, mennyire fontos a jó kezdés. A torna menetrendje szerint két-két mérkőzést játszunk egymást követő napokon, a két meccs között egy szünnappal, majd az utolsó találkozó előtt is lesz egy pihenő – ezért kulcsfontosságú lesz a minél hamarabbi regeneráció, hogy a játékosok ugyanolyan keményen tudjanak harcolni minden mérkőzésen. Ebből a szempontból nem az a legfontosabb, mi lesz az első meccs végeredménye, hanem hogy másnapra már újra készen álljunk!”

 

Az első ellenfélről

 

Kazahsztán igazi liftező csapat a két legmagasabb osztály között, legutóbb 2015-ben sikerült kivívnia a feljutást, egy évre rá rögtön vissza is esett a divízió 1/A-ba. Több kulcsjátékos is hiányzik, ez megnehezítheti a válogatott dolgát.

 

A lebonyolítás

 

A 3-2-1-0 pontos rendszer érvényes: a rendes játékidős győzelemért 3, a hosszabbításosért/szétlövésesért 2 pont jár, és még a ráadásos vereségért is 1.

 

A játékoskeretek

 

A válogatottak 2 kapusból és 20 mezőnyjátékosból álló keretet nevezhetnek – de legalább 2+15 főst, plusz megnevezhetnek egy kapus vésztartalékot, akit akkor vethetnek be, ha a másik kettő közül valamelyik megsérül. A benevezett játékosoknak a torna kezdetekor a versenyhelyszínen kell tartózkodniuk, a gyakorlatban ez most Budapestet jelenti. Ha esetleg valamelyik csapat hagy szabadon helyeket a keretében, a később csatlakozó játékosokat a soros mérkőzés előtt két órával lehet még benevezni. Addig lehet újabb embereket behívni, amíg be nem telik a 22-es létszám. Nemcsak a torna-, a mérkőzéskeret is 2+20-as, azaz mindenki bevethető. – írja összefoglalójában a nemzetisport.hu.

 

Az első két helyezett felkerül a 16 csapatos elitbe – a jövő évi vb-t Pozsonyban és Kassán rendezik –, az utolsó pedig 2019-ben a divízió 1/B-ben szerepel majd.

 

A MAGYAR KERET

 

KAPUSOK
Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush)
HÁTVÉDEK
Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck)
CSATÁROK
Benk András (UTE), Bodó Chris (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Villach), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

 

 

Aki szeretne jobban elmerülni a magyar jégkorongozás vb-történelmébe, annak ajánljuk figyelmébe az MJSZ oldalán megjelent Magyar VB-történelem című összeállítást.

 

Körkép.sk, nemzetisport.hu

Nyittókép: mjsz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!