Alapjaiban rengette meg a Fortuna Ligát a hétfőn napvilágra került korrupciós botrány. A Spartak Nagyszombat tagadja az őt ért vádakat, az egyik volt klubtulajdonos elismerte, hogy róla szólnak a híradások, a Szövetség és a Liga pedig bízik a legjobbakban.

 

A Topky.sk szlovák portál számolt be elsőként a hírről, hogy kétségessé vált a Spartak Nagyszombat bajnoki címe, ugyanis annak eléréséhez korrupciós botrány kapcsolódhat.

 

A portál akkori információi arról szóltak, hogy a Rózsahegy egyik játékosát egy, a bajnokságban mindenki által ismert férfi megkereste, majd pénzt ajánlott neki, ha eléri, hogy veszítsen csapata a Nagyszombat ellen.

 

 hirdetes_400x285  

A játékos, akiről azóta kiderült, hogy a Rózsahegy kapusa – Matúš Macík, elutasította a felajánlott 5000 eurót, majd jelentette a klubjának, hogy milyen megkeresést kapott. A Rózsahegy jelentette az esetet a Szövetségnek, akik megtették a feljelentést a rendőrségen.

 

Daniel Bartko, aki a pénzt ajánlotta Macíknak, korábban a szenci klub tulajdonosa volt, elismerte, hogy őt vádolják, azonban elutasítja, hogy tényleg pénzt ajánlott volna Macíknak. Szerinte a fiatal kapus félreértette őt.

 

Egy benzinkúton találkoztak

 

Sajtóértesülések szerint Bartko megkérte Macíkot, hogy találkozzanak az egyik benzinkútnál. Eddig megegyezik a két fél vallomása. Bartko szerint azért hívta találkozóra Macíkot, mert egy külföldi klub megkérte, hogy ajánljon neki egy fiatal kapust. A találkozó végén aztán megjegyezte, hogy reméli, a meccsen a Nagyszombat nyer, mivel rájuk fogadott. Szerint ezt értette félre Macík.

 

A topky.sk szerint a rendőrségi dokumentumokban máshogy jegyezték le a történteket. Ott arról számolnak be, hogy 5 ezer eurót kínáltak a játékosnak, ha elveszítik az április 21-i, Nagyszombat elleni mérkőzést. A találkozó egyébként 0:0-ás döntetlennel ért véget.

 

Nem ez az első eset

 

Bartko azonban úgy látszik, hiába próbál magyarázkodni. Több egybehangzó vallomás szerint „többször is megkörnyékezték” már a különböző csapatok játékosait, hogy „adják el” a meccset. Ráadásul lehetséges, hogy ez a fajta korrupciós eljárás a második ligában is jelen van.

 

A rendőrség a hírek szerint már tavaly decemberben nyomozásba kezdett. A topky.sk által leírtakból az derül ki, hogy az elkövető jól ismeri a magasabb beosztású embereket, valamint jól kiismeri magát ebben a környezetben. A nyomozóhatóság a hónapok alatt összegyűjtött bizonyítékok és információk alapján javaslatot tett a büntetőeljárás elindítására.

 

A Spartak Nagyszombat tagadja a vádakat

 

Mivel az ügy pont egy olyan mérkőzés kapcsán látott napvilágot, ahol a friss bajnok volt az érdekelt fél, rögtön felmerült, hogy ezáltal veszélybe került a bajnoki cím is.

 

A nagyszombati klub természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a dologhoz, közleményük szerint sosem befolyásolták egy mérkőzés eredményét sem ilyen módon.

 

Amennyiben mégis bebizonyosodna, hogy a Spartak együttműködésével történtek korrupciós visszaélések, úgy a klubra pénzbüntetés, bajnoki címének elvétele, a Fortuna Ligából való kitiltás várna. És mivel a Bajnokok Ligájában is indul, így az UEFA is megbüntethetné és kizárhatná a versengésből.

 

A Szövetség együttműködik

 

A Ligás Klubok Úniója és a Szlovák Labdarúgó-szövetség közleményeiből az derül ki, hogy támogatják a nyomozóhatóságokat munkájukban, de mivel nem rendelkeznek konkrét információkkal a bűntényről, nem tudnak bővebb tájékoztatást adni.

 

Az ügyben a továbbiakban a NAKA nyomoz.

 

topky.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!