Rimaszombat városa a futball akadémia létrehozása terén ismét előbbre jutott egy lépéssel. A városi képviselő testület keddi ülésén, június 26-án ismét terítékre került az akadémia kérdése, a képviselők megerősítették szándékukat annak létrehozásáról. Ennek érdekében megállapodtak az eddigi egyezség részletesebb kibővítésében a magyar féllel.

 

Amint arról már beszámoltunk a szomszédos Diósgyőr futballvezetése a közelmúltban megszólította Rimaszombat városát egy közös Futball Akadémia létrehozására. Az akadémia célja a futball utánpótlásának magasabb szintű biztosítása a városban. A modern szakmai és műszaki háttér kiépítéséhez ők biztosítanának anyagi hátteret. Nem kis összegről, négy millió euróról van szó. Ez a városnak és vonzáskörzetének nagyon sokat jelentene.

 

A város vezetése, fotó: MG

 

Magyarország nemzeti kormányának az ilyen irányú igyekezete nem új keletű. Nemcsak Magyarországon folyik a futball támogatása, hanem átnyúlik Erdély területére és a Felvidékre is. Minden arra vall, hogy a magyar politika megelégelte a futball-sport gyenge teljesítményét és a nemzettel egyetértésben annak előmozdítására törekszik.

 hirdetes_810x300  

 

Tesz is érte. Most, a választások után Orbán Viktor meg is erősítette a kormánynak ezt a szándékát a Pellegrinivel folytatott tárgyalásán, ahol Komárom futballjáról is beszélt. Valószínű, hogy ennek a megbeszélésnek az eredménye az is, hogy Rimaszombat városa is előbbre léphetett. A testületi ülés eredeti programjában nem is szerepelt az akadémia kérdése, csak pár nappal az ülés előtt tették bele.

 

A városi képviselő testület, fotó: MG

 

A képviselők a márciusi szándéknyilatkozat jóváhagyása óta nagy munkát végeztek. Elkészült az Együttműködési megállapodás-javaslat, és elkészült a Társasági szerződés javaslata. Ezek értelmében egy kft-t hoznak létre a felek, Városi futball akadémia Kft. néven (VFK Kft). Tagjai magyar részről a Borsodsport Invest Kft lesz 51% részvétellel és Rimaszombat városa 49% részvételi arányban.

 

A tervezetek értelmében

 

– az új Kft a Szlovák futball szövetség keretén belül fog működni

– átveszi a rimaszombati felnőtt „A” csapatot és finanszírozni fogja a működését

– átveszi az ifjúsági csapatokat, működtetésük és fejlesztésük további céljából

– átveszi a Városi futball klub alkalmazottait, és kibővíti azok létszámát további alkalmazottakkal, főleg szakértőkkel

– a magyar fél 4 millió eurót fordít beruházásként a rimaszombati futball infrastruktúra kiépítésébe, illetve felújításába

– Rimaszombat városa a meglevő futball-ingatlanjait adja az új Kft-be 2 millió euró értékben

– az építkezési munkák a jövő tavasszal kezdődnek és 2020-ban végződnek úgy, hogy közben a futball működése a városban zökkenőmentes legyen.

 

Miroslav Bitala képviselő, a javaslat előterjesztője, fotó: MG

 

Az építkezés egyes szakaszai a következők lesznek:

  1. Egy új füves futballpálya építése
  2. A meglevő műfüves pálya teljes felújítása
  3. A meglevő futballpálya felújítása
  4. Egyéb épületek

 

A szerződési javaslatok szólnak a működési költségekről is. Az új Kft 250 ezer eurót fog erre fordítani évente. Rimaszombat városa évi 150 ezer euróval, a magyar fél évi 100 ezer euróval támogatja a VFK Kft-t.

 

A képviselőtestület a tervezeteket két órán keresztül vitatta meg. Láthatóan felkészülten, minden képviselő elmondta a véleményét. Elmondta támogatási szándékát, elmondták a kifogásaikat, javaslataikat is, mit hiányolnak a tervezetekből.

 

Szabó Tamás, a magyar fél képviselője (a tolmáccsal), fotó: MG

 

Leginkább hiányolták a biztosítékot a magyar fél részéről arról, hogy a pénz a rendelkezésükre áll. Fontosnak tartották azt is, hogy ne csak a magyar fél részéről legyen ügyvivője a Kft-nek, hanem a város részéről is. Kérték még azt is, hogy az építkezések ütemterve legyen részletesebben kidolgozva.

 

Többen nyomatékosították, hogy ezeket az észrevételeket kérik beledolgozni a Társasági szerződés-javaslatba. Amennyiben ott lesz, jóvá fogják hagyni.

 

„Ha már eddig vártunk, várhatunk még két hetet” hangzott el a vita végén.

 

A szavazás teljes mértékben tükrözte a vitában elhangzottakat. A Társasági szerződés-javaslat az eredeti formájában értelemszerűen nem lett elfogadva, de az Együttműködési szerződés-javaslatot, amelyet kibővítettek a fenti észrevételekkel, a képviselők nagy többséggel jóváhagyták.

 

Zárszóként Jozef Šimko polgármester biztosította a képviselőket, hogy át fogják dolgozni a Társasági szerződés-javaslatot.  Július 15-ig pedig rendkívüli képviselőtestületi ülést hív össze, ahol végérvényesen dönthet a testület az akadémiáról.

 

Futball Akadémia épül Rimaszombatban?

 

A Körkép.sk megkérdezett több képviselőt hogy elégedett-e az eredménnyel:

 

Štefan Baláž (Smer)    „Nem vagyok elégedett, elő lehetett volna készíteni az ülést jobban is.”

 

Auxt Ferenc  (MKP) „Jobban is sikerülhetett volna, de hála Istennek van remény.”

 

A Körkép.sk megkérdezte Szabó Tamást, a magyar fél jelen levő képviselőjét is, hogy neki mi a véleménye?

 

„A képviselők tették a dolgukat. Észrevételeik, amelyek az esetleges kétségeikből fakadnak, helytállóak. Úgy vélem, ezek megoldhatóak  és időben nyélbe tudjuk ütni az üzletet, amellyel mindkét fél csak nyerhet.”

 

Mede Géza

Képek: a szerző

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!