Október 31-én, szerdán tartotta a regnáló képviselőtestület az utolsó ülését Rimaszombatban. Mivel a képviselők – kissé szokatlan módon – megváltoztatták a programpontokat, így az ülés érdekesnek ígérkezett.

 

A programjavaslat alapján tárgyalniuk kellett volna a volt internátus kihasználásáról, amely már több éve üresen áll. A polgármester egy tanulmány alapján szeretné átalakítani 132 bérlakássá, ám sokan vannak a városban, akik szociális otthont szeretnének benne megvalósítani. Győzött az az álláspont, hogy a kérdésben döntsön majd az új vezetés, amelyet a novemberi választásokon választanak meg a polgárok.

 

A másik változtatás szerint képviselők egy csoportja javaslatára az ülés programjába bekerült a Futball Akadémia kérdése.

 

 hirdetes_810x300  

A Futball Akadémia létrehozásáról Rimaszombatban az év eleje óta folynak a tárgyalások a város és a miskolci Borsodsport Invest között. A biztató kezdetek után a tárgyalások több pontban is elakadtak. Mint arról beszámoltunk, a képviselő-testület a legutolsó ülésén megbízott négy képviselőt (Bitala, Auxt, Vas és Tóth), hogy folytassák a tárgyalásokat a magyar féllel. Álláspontjuk szerint a problémák megoldhatónak látszottak, erre több jelzés érkezett a magyar fél részéről is.

 

Bitala képviselő úr

 

A csoport nevében Bitala képviselő ismertette a testülettel az új szerződés-javaslatot a város és a Városi Futball Akadémia (MFA) között. Az új szerződés-javaslat szerint a felek megoldották – kompromisszummal – az ügyvivők kérdését, megoldották a működtetési költségek nagyságát. Eszerint a város ad évente 200 ezer eurót, a magyarok 160 ezer eurót.

 

Változás történt abban is, hogy az új szerződés-tervezet szerint nem a Városi Futball Akadémia (MFA) fog belépni a Városi Futball Klubba (MSK), hanem fordítva. Ez ahhoz kellett, hogy a város a felnőtt futballt folytathassa a mostani helyén a ligában. Az új szerződés-javaslat legfontosabb része, hogy a város az ingatlanjait bérbe adja 30 évre az MFA-nak és nem a tulajdonába. Az új javaslat is pontosítja a futball-csapatok működését az építkezés alatt, mint ahogy rögzíti a beruházás terminusait is.

 

A beszámoló szerint a szerződés-javaslatnak része több további szerződés-javaslat is, amelyek közül a legfontosabb a társasági szerződés. Bitala kérte a képviselőket, hogy hagyják jóvá a szerződés-javaslatot, hogy azt a szerződő felek minél hamarabb aláírhassák.

 

 

A vita tükrözte a képviselők egy részének örömét. Szerintük végre már előbbre jutottak abban, hogy Rimaszombatban megoldódjon a gyerekek nevelésének a kérdése és megoldódjon a futball stadion – nagyon szükséges – modernizálása.

 

A képviselők másik csoportja továbbra is aggodalmát fejezte ki. Szerintük van még miről tárgyalni a feleknek. A szerződés több megfogalmazása még pontosításra szorul.

 

Érdekesnek mutatkozott a polgármester hozzáállása. Óvta a képviselőket, szerinte ha jóváhagyják is, a magyar fél nem fogja aláírni a javaslatot. Szerinte továbbra is megoldatlan, hogy mi lesz az ingatlanokkal a harminc év bérleti szerződés letelte után.

 

Ilyen előzmények után a jelenlévő képviselők közül tizenegyen jóváhagyták a szerződés-javaslatot.

 

Úgy látszik, „lőttek” a Futball Akadémiának Rimaszombatban

 

Csak az a kérdés, hogy a polgármester meg fogja-e azt vétózni, vagy nem? Hasonló helyzet már volt egyszer az ügyben az év folyamán. Akkor tizennégy képviselő szavazott az akadémia mellett, ellenben a polgármester azt követő vétóját már nem törte meg a testület. Az új szavazásnál a tizennégyből már csak hárman voltak mellette. Név szerint Bán, Vas és Urban képviselők.

 

A Körkép.sk megkérdezte Baláž Štefan képviselőt, hogy egyedüliként miért szavazott a javaslat ellen?

 

„Abban látok problémát, hogy mi lesz, ha a magyar kormány nem engedélyezi a pénzek átutalását a határon keresztül? Ezt sajnos még mindig nem látom megoldottnak”.

 

Ugyancsak megkérdeztük Radovan Ceglédyt is, a jelenlévő egyik polgármesterjelöltet:

 

„A szerződés-javaslat több pontja még módosításra szorul, szerintem még mindig olvashatatlan. Amennyiben a választók engem választanak meg polgármesterré tizedikén, ezeket a magyar partnerrel meg fogjuk oldani.”

 

– mondta Czeglédy.

 

Mede Géza

A cikkben szereplő képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!