Nyitókép: fcdac.sk

 

Régóta nem titok, hogy Szlovákiában jelenleg a DAC rendelkezik a legjobb szurkolói közeggel, amit mi sem bizonyít jobban, hogy hétről hétre szinte teljesen megtelnek a lelátók a Mol Arénában. A Fortuna Liga őszi idényének végeztével elkészültek az első statisztikák is, amik a dunaszerdahelyiek abszolút győzelmét mutatták ki.

 

A Fortuna Liga 2018-as szezonjának őszi felében Dunaszerdahelyen fordult meg a legtöbb szurkoló, miközben a legmagasabb látogatottságot a 9. forduló DAC-Nagyszombat derbije hozta. A hazaiak 3:2-es győzelmével végződő attraktív találkozón 9358 néző előtt játszottak a csapatok.

 

A fantasztikus kulissza Szlovákia-szerte irigylésre méltó, hisz csak ritkán látni tömött lelátókat, színes, vizuális koreográfiát pedig még kevesebbszer…

 hirdetes_300x300  

 

 

A DAC hazai mérkőzésein sosem volt 6000 nézőnél kevesebb. A 9 hazai találkozón összesen 67 650 néző fordult meg (pontosabban ennyi jegyet adtak el), ami átlagban 7517 fős szurkolói létszámot jelent.

 

Nagyszombat mozgalmas ősze sem tudta felülmúlni

 

Foci szempontjából mozgalmasra sikeredett a nagyszombatiak őszi idénye. A bajnok csapat Európa Ligás szereplése több alkalmat is adott a lelátók megtöltésére, és míg a Fortuna Ligás összecsapások során legfeljebb 6346 néző volt kíváncsi az összecsapásokra az Anton Malatinský Stadionban, addig az európaligás szereplésekkor általában 5 számjegyű nézőszámnak örülhettek.

 

Az épp szétesőfélben lévő nagyszombatiak ezzel jócskán lemaradtak a dunaszerdahelyiek mögött: Összesen 40 647 jegyet adtak el, az átlagos nézőszámuk pedig 4065 fő volt.

 

Idegenben is hazai hangulat

 

 

Hat klubnál javulás tapasztalható

 

Dunaszerdahely és Nagyszombat után aztán elég nagy ugrással érünk el Nyitrára és Zsolnára, ahhoz a két klubhoz ahol sikerült átlagban több mint kétezres nézőszámot elérni a hazai mérkőzéseken.

 

A sorban következő öt klub átlagos nézőszáma 1000 és 2000 fő között mozgott.

 

A nem túl fényes statisztikák után pozitív hír, hogy az előző őszhöz mérve 6 klubnál sikerült emelni a mérkőzések látogatottságát – MFK Rózsahegy, FK Szenice, FC Nitra, Slovan Pozsony, FC DAC 1904 Dunaszerdahely, ŽP Sport Zólyombrézó.

 

Fotó: Körkép.sk/kzs

 

Három csapat átlagon alul teljesített

 

Három klub esetében fordult elő, hogy az átlagos nézőszám nem érte el az ezer főt sem. A háromból két klub esetében azonban a klubok védelmében megemlítendő, hogy átmeneti jelleggel nem saját otthonukban játszák a hazai mérkőzéseket.

 

A legrosszabb mutatóval az újonc szerediek rendelkeznek, akik először Miaván majd Nyitrán játszották „hazai” mérkőzéseiket – átlagos nézőszám 598 fő/mérkőzés.

 

Valamivel több nézőt tudott kicsábítani a Trencsén, aki szintén Miaván játsza hazai mérkőzéseit – 690 fő/mérkőzés.

 

A légiósoktól hemzsegő Szenice, aki az előbbi két csapattal ellentétben valóban hazai pályán játszik, csupán átlagban 714 nézőt mozgatott meg az ősszel.

 

Fotó: Körkép.sk/kzs

 

Közbeszól az időjárás is

 

Természetesnek tűnik – bár a legtöbb DAC-szurkoló ezzel vitatkozna – hogy az időjárástól is függ, hogy kimegy-e valaki kedvenc csapata meccsére. A Fortuna Liga őszi fordulói közül augusztusban volt a legjobb a meccsenkénti átlag – 2492 fő. A kellően meleg szeptemberben átlagban 2319 néző előtt játszottak a játékosok, míg októberben 2168 fő volt az átlagos nézőszám. Annyit még érdemes megjegyezni, hogy augusztusban és szeptemberben 4 fordulót játszottak le egy hónap alatt, míg októberben csak hármat.

 

A hideg beköszöntével aztán csökkent a nézők száma is, a három novemberi fordulót átlagban 1479-en nézték élőben, decemberben pedig már csak 850-en. Itt azonban arra kell felhívnunk olvasóink figyelmét, hogy az év utolsó hónapjában a DAC nem játszott hazai mérkőzést.

 

Az ősz legmagasabb látogatottságú mérkőzése: Dunaszerdahely – Nagyszombat – 9358 néző (9. forduló, szeptember 23-án)

Legalacsonyabb látogatottság: Szered – 308 néző (8. forduló, szeptember 15.)

Legtöbb néző összesen: Dunaszerdahely – 67 650 fő

Legkevesebb néző összesen: Szered – 4784 fő

Legmagasabb nézőátlag: Dunaszerdahely – 7517

Legalacsonyabb nézőátlag: Szered – 598 fő

Legmagasabb havi átlagnézőszám egy mérkőzésre bontva: augusztus – 2497 néző

Legalacsonyabb havi átlagnézőszám egy mérkőzésre bontva: december – 850 néző

 

Sorrend a klubok átlagos látogatottsága szerint a Fortuna Liga őszi mérkőzésein:

 

1. Dunaszerdahely – Dunajská Streda – 7517
2. Nagyszombat – Trnava – 4065
3. Nyitra – Nitra – 2252
4. Zsolna – Žilina – 2145
5. Rózsahegy  Ružomberok – 1570
6. Nagymihály – Michalovce – 1515
7. Pozsony – Slovan Bratislava – 1470
8. Aranyosmarót – Zlaté Moravce – 1342
9. Zólyombrézó – Podbrezová – 1108
10. Szenice – Senica – 714
11. Trencsén – Trenčín – 690
12. Szered – Sereď – 598

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!