Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás. Az ipolysági ifj. Baráti Tamás ( 21) hű példája ennek, hiszen édesapja nyomdokaiba lépve az autocross sportágban a TBA Racing Team versenyzőjeként sikert sikerre halmoz. Versenyeiről, az elmúlt évben elért eredményeiről és terveiről beszélgettem vele.

 

Ifj.Baráti Tamás és a F1 egyik legendája, Jean Todt

 

Honnan jön ez a szerelem, az autók iránti rajongás?

 

A TBA Racing Team 1997-ben édesapám által alapított versenycsapat. Az eleinte amatőr, lelkes autósport kedvelő fiatalok társulatából 23 év alatt nőtte ki magát az egyik vezető közép-európai versenycsapattá. Tagjai többszörös magyar, szlovák és közép-európai bajnoki címmel büszkélkedhetnek autocrossban, gokartban, valamint maratoni tereprallyban. Ebben a csapatban érte el édesapám a sikereit, neki köszönhetően kerültem közel az autóversenyzéshez.

 hirdetes_810x300  

 

 

Szinte minden versenyre hordott magával és körülbelül 6 éves koromban kaptam meg az első gokartomat. Ezután több versenyágban is kipróbáltam magam. Egy ideig versenyeztem crossmotorral, quaddal, amelyek meghozták az első sikereket és győzelmeket. 15 éves koromban aztán visszatértem a gokarthoz, ahol rengeteg futamgyőzelmet és dobogós helyezéseket értem el. A gokartból tértem át 2018-ban az autocross futamaiba, ahol az év végén az elvárásokat felülmúlva az ötödik helyen végeztem összetettben.

 

A 2019-es évet még sikeresebben zártad

 

Ez az év nagyon jól sikerült számomra. Szlovák Touring Autocross bajnok lettem. Sikerült elhódítanom a Magyar Autocross Kupát és harmadik helyen végeztem a Közép-Európa Zóna bajnokságban.

 

A laikus olvasók talán nem egészen jártasak a motorsport világában. Mit is jelent az autcross kategória és milyen autókkal mérettetitek meg magatokat?

 

Négy kerék meghajtású versenyautók között veszek részt két kerék meghajtással, ennek ellenére mégis sikerült az előbb említett eredményeket elérni. Ez a kategória rendkívül népes, rendre kiemelkedik a többi közül, hiszen általában 15-20 nevező van egy versenyen, ami izgalmas csatákat és látványos versenyzést garantál. A nézőterek úgy vannak kialakítva, hogy szinte az egész pályát be lehessen látni. Ennek köszönhetően nagyszámú nézősereg látogat ki a futamokra.

 

 

Csehországban nemzeti sportnak számít az autocross, gyakran több mint 10 ezer ember látogat ki egy-egy versenyre. Szlovákiában ez a szám valamivel kisebb, de még így is többen jönnek el, mint egy átlagos focimeccsre. Az autó egy kétezer köbcentis szívómotorral elátott Toyota Celica. Teljesítményét tekintve körülbelül 250 lóerős, hatsebességes szekvenciális váltóval ellátva, amelynek köszönhetően négyszáz newton méter nyomatékra képes. A nyolc dugattyús Brembo fékberendezésen kívül még számos biztonsági előírásnak kell megfelelnie az autónak. Ilyen a homologizált bukócső, üzemanyagtartály, hűtő, ülések vagy a 6 pontos biztonsági övek.

 

 

Hogyan tartod karban magad és az autód?

 

Az autó rendkívül megbízható. ezért a szezon folyamán csak kisebb javításokat kell elvégezni. A felkészítését már a verseny előtti héten elkezdjük, mindent tüzetesen átvizsgálunk. A hibás alkatrészek pótlásra kerülnek. Emellett fontos az autó folyamatos tesztelése, amelyet a magyarországi dömsödi autocross pályán szoktunk megejteni. Ezeken a tesztnapokon lehet igazán eggyé válni az autóval. Jelentős tényező még a tapasztalatok gyűjtése különböző időjárási és pálya körülmények között. Ez a sport mind fizikálisan, mind mentálisan is megterhelő. Ennek függvényében elkerülhetetlen a mentális és testi erőnlét.

 

 

A többi sportággal összevetve azért ez nem lehet egy olcsó sport. Hogyan teremted meg ennek az anyagi feltételeit?

 

Az autósport minden kategóriájának így az autócrossnak is hatalmas anyagi vonzata van. Ahhoz, hogy versenyben tudjunk maradni, szükségünk van szponzorokra és támogatókra. Szerencsére egyre több vállalat is érdekelt abban, hogy jelen legyen a profi autósport nemzetközi színterén. Így a reklámra költött pénzüket nem csak egy útszéli hirdetőtáblán tudják megjeleníteni, hanem mondjuk egy győztes autó felületén, ami igen nagy reklám horderővel bír, így a támogató partnerek befektetése végeredményben többszörösen megtérül.

 

 

Az Igol olaj és kenőanyag gyártó szlovákiai képviselete, LEMA Slovakia, Dömsödi Autocross Aréna és Ipolyság városa is partner volt az elért sikerekben, amiért nagyon hálásak vagyunk. Emellett természetesen cél, hogy új támogatókat találjunk, akikkel közösen új kihívások és sikerek elé nézhetünk.

 

Mit vársz a 2020-as versenyszezontól?

 

A magunk elé tűzött célok egyértelműek. Szeretném megvédeni a szlovák és magyar bajnoki címet. Idén jó lenne a közép-európai bajnokságot is megnyerni, de ehhez elengedhetetlen lesz egy új autó beszerzése. Tervek között szerepel egy Predator XC Cross Car versenygép beszerzése, amely Nyugat-Európában egy nagyon látványos kategória, hatalmas nézettséggel és média lefedettséggel. Mindent egybevetve már várjuk az új kihívásokat, hiszen a versenyzés és az azokon tapasztalt adrenalin minden autósportot szerető ember mozgatórugója.

 

 

Dian Csaba

Képek: Archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.