Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  

 

A Körkép.sk szerkesztősége nem csak a torna alatt, hanem az azt megelőző időszakban is cikksorozatokkal jelentkezik. Most az egyes csoportokat mutatjuk be, másodikként a B-csoportot.

 

A B-csoportban Szlovákia mellett rendkívül erős ellenfelek szerepelnek, Anglia, Wales és Oroszország. A csoport mérkőzéseit Bordeaux-ban, Marseille-ben, Lille-ben, Saint-Etienne-ben, Toulouse-ban és Lens-ben játszák majd.

Szlovákia

 hirdetes_810x300  

 

Ján Kozák szövetségi kapitány a korábban meghirdetett 27 fős keretből Lukáš Tesák, a Kairat Almaty védőjét Adam Zreľákot , a Slovan Bratislava csatárát, Matúš  Berot, az AS Trencín középpályását, valamint Erik Sabot, a PAOK középpályását küldte haza.

 

A keretben helyet kaptak a legjobb szlovákiai magyar labdarúgók is, Novota János, Ďurica János és Saláta Kornél is utazik Franciaországba.

 

A keret összetétele egyébként nem okozott különösebb meglepetést, a topligák legjobb szlovák játékosai mindannyian bekerültek. A szlovákok 23 fős kerete:

 

Kapusok: Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (SK Rapid Wien)
Védők: Peter Pekarík (Hertha Berlin), Milan Škriniar (Sampdoria), Martin Škrtel (FC Liverpool), Norbert Gyömbér (AS Roma), Ján Ďurica (Lokomotiv Moszkva), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (FC Dinamo Moszkva), Dušan Švento (1. FC Köln)
Középpályások: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Róbert Mak (PAOK Solún), Juraj Kucka (AC Milan), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň), Ján Greguš (FK Jablonec), Marek Hamšík (SSC Napoli), Ondrej Duda (Legia Varsó), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimír Weiss (Al Gharafa)
Támadók: Michal Ďuriš (FC Viktoria Plzeň), Adam Nemec (Willem II Tilburg), Stanislav Šesták (Ferencvárosi TC)

 

szlovak
A szlovák csapat. forrás: cas.sk

 

Szlovákia az Európa-bajnokságokon

 

Az önálló Szlovákiának ez lesz az első Európa-bajnoksága, ahol ugyan nem került könnyű csoportba, de a főpróbákon láttuk, hogy Hamšíkék nagyon jó formában vannak  (Grúziát, és a legutóbbi világbajnok Németországot is megverték), és ha nem törik meg a lendületük, továbbjuthatnak a csoportból.

 

Csehszlovákia korábban összesen három alkalommal jutott ki a kontinensviadalra, melyeken három érmet is sikerült szereznie. Először 1960-ban jött össze a bronzérem, majd 76-ban Európa bajnokok lettek,  1980-ban pedig ismét bronzérmet szereztek.

 

novota
Novota jelenleg a Rapid Wien kapuját védi. forrás: sportolunk.sk

 

A szlovák csapat mérkőzései

 

2016. június 11. 18:00 – Wales – Szlovákia (Bordeaux, Stade Bordeaux-Atlantique)
2016. június 15. 18:00 – Oroszország – Szlovákia (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 20. 21:00 – Szlovákia – Anglia (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)

 

 

Anglia

 

Nagy meglepetésre kimaradt Roy Hodgson csapatából a Leicester City bajnok focistája, Danny Drinkwater, de kikerült a keretből Andros Townsend (Newcastle United) és Fabian Delph (Manchester City) is.

 

Utazik viszont a Manchester United 18 éves támadója, Marcus Rashford, aki a Rooney-Sturridge-Kane-Vardy csatárnégyest megerősítve tovább növelheti az angol csapat támadóerejét és önbizalmát. Az angolok kerete:

 

Kapusok: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)
Védők: Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Kyle Walker (Tottenham Hotspur), Ryan Bertrand (Southampton), Danny Rose (Tottenham Hotspur), Nathaniel Clyne (Liverpool)
Középpályások: Dele Alli (Tottenham Hotspur), Ross Barkley (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Jordan Henderson (Liverpool), Adam Lallana (Liverpool), James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal)
Támadók: Wayne Rooney (Manchester United), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Jamie Vardy (Leicester City), Daniel Sturridge (Liverpool), Marcus Rashford (Manchester United)

 

A megfiatalított angol keret. forrás: thefa.com

 

Anglia az Európa-bajnokságokon

 

Az angolok eddig összesen nyolc alkalommal szerepeltek a kontinenstornán, legjobb helyezésük az 1968-ban szerzett bronzérem, Szovjetúnió csapatát győzték le 2-0-ra.

 

Később aztán rendre elvérzett a csoportkörök során az angol csapat, de a hazai rendezésű Eb-n sikerült az elődöntőbe jutniuk, ahol a németek tizenegyespárbajban búcsúztatták őket. A legutóbbi Eb-n Olaszország búcsúztatta őket a negyeddöntőkben.

 

1996. forrás: whoateallthepies.tv

 

Az angol csapat mérkőzései

 

2016. június 11. 20:00 – Anglia – Oroszország (Marseille, Stade Vélodrome)
2016. június 15. 18:00 – Anglia – Wales (Lens, Stade Felix Bollaert-Delelis)
2016. június 20. 21:00 – Szlovákia – Anglia (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)

 

Wales 

 

A csapat legnagyobb húzóneve egyértelműen a Real Madrid sztárja, Gareth Bale, de a walesiek erős csapatot alkotnak, 12 futballista a Premier League-ből került be.  Joe Ledley lábsérüléssel bajlódik, ennek ellenére helyet kapott Chris Coleman csapatában.

 

Kapusok: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Liverpool), Owain Fon Williams (Inverness)
Hátvédek: Ben Davies (Tottenham), Neil Taylor (Swansea City), Chris Gunter (Reading), Ashley Williams (Swansea City), James Chester (West Bromwich), Ashley Richards (Fulham), James Collins (West Ham United)
Középpályások: Aaron Ramsey (Arsenal), Joe Ledley (Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham Forest), Joe Allen (Liverpool), Jonathan Williams (Crystal Palace), George Williams (Fulham), Andy King (Leicester City), Dave Edwards (Wolverhampton)
Csatárok: Gareth Bale (Real Madrid), Hal Robson-Kanu (Reading), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Milton Keynes), David Cotterill (Birmingham City)

 

Wales az Európa-bajnokságokon

 

a walesi csapatnak ez lesz az első olyan Eb-je, ahova már kiutaznak. Az 1976-os kontinenstornán ugyan a negyeddöntőkig jutottak, akkor azonban még oda-visszavágós alapon játszották saját hazájukban a mérkőzéseket, az Eb-t rendező ország mindössze az elődöntőknek , bronzmeccsnek és a döntőnek adott otthont.

 

bale
Bale-től sokat várnak a csapattársak. forrás: walesonline.co.uk

 

Wales mérkőzései

 

2016. június 11. 20:00 – Wales – Szlovákia (Bordeaux, Matmut Atlantique)
2016. június 15. 18:00 – Anglia – Wales (Lens, Stade Felix Bollaert-Delelis)
2016. június 20. 21:00 – Oroszország – Wales (Toulouse, Stadium Municipal)

 

 

Oroszország

Fabio Capello sikertelen évei után a CSZKA Moszkva edzője, Leonid Slutsky feltámasztotta a csapatot és sikerült kijutniuk a tornára.

 

A keret nem tartalmaz nagy meglepetéseket, főleg az orosz ligában jó teljesítményt nyújtó játékosokra épít. meglepetés lehet Roman Neustädter beválogatása a keretbe, őt ugyanis a németektől honosították. A csapat legnagyobb hiányzója sérülés miatt Alan Dzagojev lesz. Az utazó keret:

 

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Guilherme Marinato (Lokomotiv Moszkva), Jurij Logyigin (Zenit)
Védők: Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), Vaszilij Berezutckij (CSZKA Moszkva), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), Roman Neustädter (Schalke 04), Georgij Scsennyikov (CSZKA Moszkva), Roman Siskin (Lokomotiv Moszkva), Igor Szmolnyikov (Zenit)
Középpályások: Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), Gyenyisz Glusakov (Szpartak Moszkva), Alekszander Golovin (CSZKA Moszkva), Oleg Ivanov (Terek Groznij), Pavel Mamaev (FC Krasznodar), Alekszander Szamedov (Lokomotiv Moszkva), Oleg Satov (Zenit), Roman Sirokov (CSZKA Moszkva)
Csatárok: Artyom Dzjuba (Zenit), Alekszander Kokorin (Zenit), Fjodor Szmolov (FC Krasznodar)

 

 

orosz
forrás: wordpress.com

 

Oroszország az Európa-bajnokságokon

 

Az orosz válogatott jogelődjének számító Szovjetunió volt az első Eb győztese, majd pedig később három döntőben is vereséget szenvedtek. A politikai változások miatt az 1992-es Eb-n Független Államok Közössége néven indultak, ahol a csoportkörben kiestek.

 

1992 után Oroszország mindössze egyetlen alkalommal hiányzott a kontinenstornáról, a csapat legjobb eredménye a 2008-ban elért megosztott bronzérem.

 

Az első Eb győztesei. forrás: fanpicture.ru
Az első Eb győztesei. forrás: fanpicture.ru

 

Oroszország mérkőzései

 

2016. június 11. 20:00 – Anglia – Oroszország (Marseille, Stade Vélodrome)
2016. június 15. 18:00 – Oroszország – Szlovákia (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 20. 21:00 – Oroszország – Wales (Toulouse, Stadium Municipal)

 

 

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatalos meze.

 

Íme a tizenegyedik kérdésünk:  Melyik évben szerzett Belgium ezüstérmet az Európa-bajnokságon?

 

A válasz: 1980
B válasz: 1976
C válasz: 1992
D válasz: 1988

 

A  helyes választ a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 11. kérdés – helyes válasz: A) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: vasárnap este 20.00 (a következő kérdésig).

 

borítókép: eurolivestream2016.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!