Folytatódik Eb-nyereményjátékunk, melynek fődíja egy eredeti magyar válogatott mez – kérdésünk a cikk alján.  

 

A Körkép.sk szerkesztősége nem csak a torna alatt, hanem az azt megelőző időszakban is cikksorozatokkal jelentkezik. Most az egyes csoportokat mutatjuk be, harmadikként a C-csoportot.

 

A C-csoportban Németország mellé Lengyelország, Észak-Írország és Ukrajna került. A csoport mérkőzéseit Párizsban, Lille-ben, Nizza-ban, Lyon-ban és Marseille-ben rendezik meg.

 

 hirdetes_810x300  

Németország

Joachim Löw szövetségi kapitány mindegyik poszton világklasszisok közül válogathatott, de rengeteg fiatal tehetség is a rendelkezésére állt. Az Eb legnagyobb német hiányzója egyértelműen Marco Reus lesz, aki a világbajnokságot is sérülés miatt hagyta ki, a nemrég összeszedett sérülése most sem jött rendbe.

Utaznak viszont a fiatal tehetségek, mint Sané, Weigl, Can vagy éppen Kimmich. Kimaradt a keretből Julian Brandt és Karim Bellarabi is.Az utazó keret:

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Marc-André ter Stegen (Barcelona), Bernd Leno (Bayer Leverkusen)
Védők: Jérome Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool), Jonas Hector (1. FC Köln), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia), Antonio Rüdiger (Roma)
Középpályások: Leroy Sané (Schalke 04), Joshua Kimmich (Bayern München), Julian Draxler (Wolfsburg), Mario Götze (Bayern München), Sami Khedira (Juventus), Toni Kroos (Real Madrid), Mesut Özil (Arsenal), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Borussia Dortmund)
Támadók: Mario Gomez (Besiktas), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (Galatasaray), André Schürrle (Wolfsburg)

 

nemet
a német csapat. forrás:pitchinvasion.net

 

Németország az Európa-bajnokságokon

 

Németország egyike a világ legsikeresebb válogatottjainak, a négy vb-cím mellett háromszor megnyerték az Eb-t is. Az ország egyesülése előtti időkben az NSZK számított a német csapat jogelődjének. Az első aranyérem 1972-ben érkezett, amikor a Szovjetuniót intézték el 3-0-ra a döntőben. Az 1976-os Eb-n Csehszlovákia legyőzte őket büntetőkkel, de ez volt az utolsó alkalom, hogy a német csapat tizenegyespárbajban maradjon alul valakivel szemben.

 

A kezdeti sikereket követte egy aranyérem Olaszországban 1980-ban, de a hazai rendezésű tornán 88-ban csak az elődöntőkig jutottak. 1996-ban ismét aranyérmet, majd 2008-ban ezüstérmet szereztek, a két évvel ezelőtti vb-cím elnyerése után jelenleg a német csapat a torna legnagyobb favoritjai közé tartozik.

 

uefa
Az utolsó Eb-győztes csapat. forrás: uefa.com

 

A német csapat mérkőzései

 

2016. június 12. 20:00 – Németország – Ukrajna (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 16. 20:00 – Németország– Lengyelország (Párizs, Stade de France)
2016. június 21. 17:00 –Észak-Írország – Németország (Párizs, Parc des Princes)

 

 

Lengyelország

 

Nincs nagy meglepetés a lengyelek keretében, a legnagyobb sztár Robert Lewandowski vezetésével vágnak neki a kontinensviadalnak. Adam Nawalka csapatába nem került be Szalai Ádám csapattársa, Artur Sobiech.

 

Kapusok: Artur Boruc (Bournemouth), Lukasz Fabianski (Swansea City), Wojciech Szczesny (Roma)
Védők: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jedrzejczyk (Legia Warszawa), Michal Pazdan (Legia Warsaw), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdansk)
Középpályások: Jakub Blaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodlowiec (Legia Warszawa), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznan), Krzysztof Maczynski (Wisla Krakow), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Filip Starzynski (Zaglebie Lubin), Piotr Zielinski (Empoli)
Támadók: Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Ajax), Mariusz Stepinski (Ruch Chorzów)

 

lengyel
forrás: 1img.org

 

Lengyelország az Európa-bajnokságokon

 

A lengyelek első Eb-szereplésére sokat kellett várni, a 2008-as kontinenstornán a csoportmérkőzésekig jutottak. A hazai rendezésű, 2012-es lengyel-ukrán Eb-t hatalmas várakozások előzték meg, mindenki a csapat szárnyalására számított. A tervekből azonban nem lett semmi, a csoportkörben győzelem nélkül estek ki.

 

lengy
2008-ban is egy csoportba kerültek a németekkel. forrás: spokeo.com

 

A lengyel csapat mérkőzései

 

2016. június 12. 17:00 – Lengyelország – Észak-Írország (Nice, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 16. 20:00 – Németország– Lengyelország (Párizs, Stade de France)
2016. június 21. 17:00 – Ukrajna – Lengyelország (Marseille, Stade Vélodrome)

 

https://www.youtube.com/watch?v=ThTJAEKQHyQ

 

Észak-Írország

Az északírek a magyar válogatott csoportjából jutottak ki a tornára, ráadásul az első helyen. Az Egyesült Királysághoz tartozó ország gazdag futballtörténelemmel rendelkezik, övék a világ negyedik legrégebbi labdarúgó-szövetsége és a harmadik legöregebb ligája. Michael O´neill kapitány kerete:

Kapusok: Alan Mannus (St. Johnstone), Michael McGovern (Hamilton Academical), Roy Carroll (Linfield)
Védők: Craig Cathcart (Watford), Jonathan Evans (West Bromwich Albion), Gareth McAuley (West Bromwich Albion), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Lee Hodson (MK Dons), Aaron Hughes (klub nélkül), Patrick McNair (Manchester United), Chris Baird (Derby County)
Középpályások:  Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood (Reading), Corry Evans (Blackburn Rovers), Shane Ferguson (Millwall), Stuart Dallas (Leeds United), Niall McGinn (Aberdeen), Jamie Ward (Nottingham Forest)
Támadók: Kyle Lafferty (Norwich City), Conor Washington (Queens Park Rangers), Josh Magennis (Kilmarnock), Will Grigg (Wigan Athletic)

 

eszak
Az északír csapat. forrás: runlastman.com

 

Észak-Írország az Európa-bajnokságokon

 

Az északír csapatnak ez lesz az első Eb- szereplése, korábban soha nem sikerült még kijutniuk. Világbajnokságokon viszont már háromszor is részt vettek, legutóbb 1986-ban, Mexikóban – azóta nem szerepelt a válogatottjuk nemzetközi tornán.

 

nor
Az egész ország ünnepelt a kijutás után. forrás: .mirror.co.uk

 

Az északír csapat mérkőzései

 

2016. június 12. 17:00 – Lengyelország – Észak-Írország (Nice, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 16. 17:00 – Ukrajna–Észak-Írország (Lyon, Parc OL)
2016. június 21. 17:00 – Észak-Írország – Németország (Párizs, Parc des Princes)

 

Ukrajna

Mihajlo Fomenko szövetségi kapitány erős kerettel készülhet a tornára, melynek legnagyobb nevei Andrij Jarmolenko, a Dinamo Kijev szélsője és a friss EL-győztes Sevilla-játékos Jevhen Konopljanka. Utazik Franciaországba az ország történetének legfiatalabb góllövője, Olekszandr Zincsenko is, de ott lesz a már 37 esztendős Tyimoscsuk is.

 

 

Kapusok: Andrij Pjatov (Sahtar Donyeck), Gyenyisz Bojko (Besiktas), Mikita Sevcsenko (Zorja Luhanszk)
Védők: Jevhen Hacseridi (Dinamo Kijev), Bogdan Butko (Amkar), Artem Fedeckij (Dnipro), Olekszandr Karavaev (Zorja Luhanszk),
Olekszandr Kucser (Sahtar Donyeck), Jaroszlav Rakickij (Sahtar Donyeck), Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar Donyeck)
Középpályások: Szerhij Rybalka (Dinamo Kijev), Gyenyisz Garmas (Dinamo Kijev), Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Andrij Jarmalenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Ruszlan Rotany (Dnipro), Tarasz Sztyepanenko (Sahtar Donyeck), Viktor Kovalenko (Sahtar Donyeck), Anatolij Tyimoscsuk (Kairat), Olekszandr Zincsenko (FK Ufa)
Csatárok: Roman Zozulja (Dnipro), Pilip Budkivszkij (Zorja Luhanszk), Jevhen Szjeleznjov (Sahtar Donyeck)

 

ukran
Az ukrán csapat. forrás: err.ee

 

Ukrajna az Európa-bajnokságokon

 

A Szovjetunió felbomlása után az ukrán csapatnak nem sikerült a tornára való kijutás a hazai rendezésű tornáig, ahova automatikusan kvalifikálta magát, a csoportjából azonban nem sikerült továbbjutnia. A legutóbbi kvalifikáción csoportjában a harmadik helyen végzett, de a pótselejtezőben kiütötte Szlovéniát.

 

ukranaj
Anatolij Tyimoscsuk a legutóbbi tornán. forrás: telegraph.co.uk

 

Az ukrán csapat mérkőzései

 

2016. június 12. 20:00 – Németország – Ukrajna (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
2016. június 16. 17:00 – Ukrajna–Észak-Írország (Lyon, Parc OL)
2016. június 21. 17:00 – Ukrajna – Lengyelország (Marseille, Stade Vélodrome)

 

https://www.youtube.com/watch?v=wWUYfc1c54E

Nyereményjáték

 

Eb-nyereményjátékunk május 23 és június 9 között tart. Részletek itt, a fődíj a magyar válogatott hivatal

 

Íme a tizenegyedik és tizenkettedik kérdésünk: 

 

12. Ki a német labdarúgó-válogatott történetének legjobb gólszerzője?

 

A válasz: Gerd Müller
B válasz: Miroslav Klose
C válasz: Lukas Podolski
D válasz: Jürgen Klinsmann

 

13. Hogy hívták a 2012-es lengyel-ukrán Eb kabalafiguráit?

A válasz: Klemek és Ladko
B válasz: Siemko és Sztrimko
C válasz: Robert és Oleg
D válasz: Slavek és Szlavko

 

A  helyes válaszokat a kérdés számának megjelölésével (pl. Eb-játék 11., 12. kérdés – helyes válasz: 12. A,13. B) együtt kérjük küldje el a korkepjatek(kukac)gmail (pont) com e-mail címre. A levél tárgya: Eb-nyereményjáték.

 

Beküldési határidő: hétfő este 20.00 (a következő kérdésig).

 

borítókép:  playcaper.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!