A tavaly világbajnok, idén Európa-bajnok szlovák kajaknégyes tagjai közül hárman felvidéki magyarok, csupán negyedik tagjuk szlovák. Tarr György, Vlček Erik és Linka Tibor Denis Myšák társaságában  a magyarországi négyeshez hasonlóan szintén az aranyérmet célozzák meg Rióban.

 

Bár Szlovákia vad vízen jó eredményeket ér el világversenyeken, a síkvízi gyorsasági kajak-kenu nem annyira az ő asztaluk. Az egykori Csehszlovákiában ugyanis ez a csehek „részlege” volt. Talán ezért is nagy dolog az, hogy az utóbbi években mégis sikeresen szerepel a szlovákiai gárda – felvidéki magyarokkal. Tarr György és Vlček Erik 2013-tól alkotnak egy párt K2-ben, és Linka Tiborral és Denis Myšákkal kiegészülve az 1000 méteres kajaknégyes futam nagy esélyesei.

 

A siker mögött a sportolókon kívül persze ott áll a komáromi szakosztály is Soós Tiborral és Likér Péterrel az élen. Soós 2012-ig vezette a szakosztályt, és edzette a fiatal tehetségeket, majd átadta a stafétát Likérnek, akinek köszönhetően egy hajóba ült Tarr és Vlček. Addig ugyanis hiába voltak évek óta barátok, sosem próbálták ki a közös munkát.

 

 hirdetes_810x300  
3-2352ffa9fb1c8d6959fc3ee7541fc77f20f52bd3_teraz_tarr_vlcek
Tarr György és Vlček Erik, forrás: teraz.sk

 

Eleinte nem találták a közös hangot, hiába voltak külön-külön nagyon jók, együtt nem boldogultak. Hogy mi lett mégis a siker titka?

 

„Átgondoltuk, hogy nem tudunk semmit együtt vagy ebből nem is lesz semmi. A harmadik edzésen próba-szerencse alapon cseréltünk, mert az nem lehet, hogy ennyire gyengék vagyunk együtt. Nekem megtetszett elöl, jó volt hátul Eriknek. Mindig egy hullámhosszon voltunk gondolkodásban, akkor a mozgásunk is szinte egy csapásra összecsiszolódott”

– mondta Tarr egy nyár eleji index.hu-nak adott interjúban.

 

Bár 2013-ban még nem voltak döntősök a duisburgi vb-n, 2014-ben 1000 méteren már megnyerték a világbajnokságot Moszkvában.

 

A tavalyi vb-n szerzett negyedik helynek nagyon örültek, hiszen ezzel sikerült kvótát szerezniük, így az sem jelentett kudarcot számukra, hogy lecsúsztak a dobogóról.

 

„(2015-ben – a szerk. megj.) Éreztem a kést a torkunkon a döntő előtt. Mert a játék az olimpiáért ment, és ebben a számban nagyon kiélezett a mezőny, egy csíkban halad mindenki, egyszerre esnek be a cél közelébe a hajók. Aki egyszer első volt, másszor könnyen lehet hetedik. Amikor negyedikek lettünk, felszabadultunk, az első célt teljesítettük, és jöhetett a négyes”

– magyarázta Vlček.

 

4-ea7e4c12d2e70e298bd686eb05bf93cd31ee0199_teraz_sk
Likér Péter és védencei, forrás: teraz.sk

 

Saját elmondásuk alapján, nekik nem elsősorban a magyar hajó legyőzése a presztízskérdés, inkább a cseheknek szeretnék megmutatni – a csehek ugyanis gőggel, lekicsinylően néznek rájuk.

 

A négyesre a fiúk nem együtt készülnek, úgy vélik az alkalmazkodás egyéni technikájuk rovására menne, és felesleges elrontani azt, ami néhány edzéstől összeadódik.

 

Jól megy a négyesnek, mindenképpen érmet vár tőlük a szlovák szövetség, forrás: teraz.sk
Jól megy a négyesnek, mindenképpen érmet vár tőlük a szlovák szövetség, forrás: teraz.sk

 

Magyar-magyar viszony

 

Likér és Storcz Botond a londoni olimpián is együtt követték szemmel a négyesek versenyét, mind a ketten a másik csapatát gondolták erősebbnek.

 

Likér 2013-tól edzi a Tarr-Vlček párost, forrás: aktuality.sk
Likér 2013-tól edzi a Tarr-Vlček párost, forrás: aktuality.sk

 

„Van mit tanulni a magyaroktól. Sokkal összetartóbbnak gondolom őket, mint a szlovákokat. (…) Olyan még nem fordult elő, hogy egy világbajnokságon ne kaptunk volna a szurkolóktól, családtagoktól egy kis magyar pálinkát vagy kolbászt. Mindig is magyarként tekintettek ránk.”

 

Vlček szerint, ők nem tehetnek arról, hogy a történelem kettévágta Komáromot. Míg például az osztrák és a német megértik egymást, a határon lakó csehek és lengyelek szintén, addig a magyar és a szlovák teljesen különbözik. Szlovák mezben szerepelve magyarul és szlovákul is adnak nyilatkozatot, attól függően, hogyan kérdezik őket. Ebben nincs semmi politika, ők így élnek.

 

Forrás: sziakomarom.sk
Forrás: sziakomarom.sk

 

Vlčeknek és Tarrnak egyaránt van már olimpiai ezüstje, de az aranyérem még hiányzik a sorból.

 

„Nem lesz könnyű, mert nagyon komoly egységek vannak, a szél is kavarog, de a két fiatal egyre erősebb lesz, mi pedig, ha szinten tartjuk magunkat Gyurival, nem romlik az összteljesítményünk. Tudjuk, hol vannak a határaink, a maximum közelében kell maradnunk. Párosban sem gondolom magunkat esélytelennek, de ott még nagyobb a konkurencia, és kissé kiszámíthatatlan. De arról sem mondunk le, hogy ott kikaparjunk egy érmet. Egymásért és egymásnak”

– összegzett Vlček az index.hu-nak.

 

A szövetség érmeket vár párosban és négyesben is

 

A szlovák sajtó komoly ambícióval tekint a fiúk éremesélyeire, K2-ben és K4-ben is érmet várnak tőlük. Tarrék TVnovinynek adott utolsó interjújából kiderül, hogy felkészültnek érzik magukat, bár megjegyezték, hogy a jó szerepléshez ez nem elég – aznap mindennek „klappolnia” kell körülöttük. Egy szélsőséges időjárásban történő versenyzésre nincsenek felkészülve, az ilyen szerepléshez szerencse is kell majd.

 

Rióban a dobogó teteje a cél, forrás: sme.sk
Rióban a dobogó teteje a cél, forrás: sme.sk

 

Somorja: „Az egész város Nektek szurkol!”

 

Somorját hárman is képviselik az olimpián, közülük Nagy Jakub a paralimpiai játékokon vesz részt, Linka Tibor a már említett kajaknégyes tagjaként fog versenyezni, Farkas Vince pedig kenu egyesben.

 

Ilyen plakátokkal bíztatják a somorjaiak a Rióba kiutazottakat, fotó: Körkép.sk
Ilyen plakátokkal bíztatják a somorjaiak a Rióba kiutazottakat, fotó: Körkép.sk

 

Somorja büszke rá, hogy lakosai közül hárman is képviselik nemcsak Szlovákiát, de városukat is az olimpián, ezért több, a három sportolót ábrázoló fotót is megjelentettek városszerte különböző hirdetőtáblákon.

 

Fotó: Körkép.sk
Fotó: Körkép.sk

 

Annyi biztos, hogy Szlovákia az eddigi nyári olimpián csak vad vízen tudott aranyérmet szerezni, és ahhoz, hogy síkvízen sikeres lehessen, felvidéki magyarok helytállására van szüksége.

 

Nagy Jakub paralimpikont is mindenben támogatja a város, fotó: Körkép.sk
Nagy Jakub paralimpikont is mindenben támogatja a város, fotó: Körkép.sk

 

Körkép.sk, index.hu, tvnoviny.sk

 

Nyitókép: tasr.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!