„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” – és ami még ennél is fontosabb, hogy szabad-e részt venni rajta. Talán Coubertin bölcs gondolatai közül ez válhatna az idei riói olimpia mottójává, ugyanis ennyi egyenlőtlenség a sportolók között még minden bizonnyal nem volt. Akik pedig mindezt hivatalosan is „elvetették”, azok nem mások, mint az olimpiai intézmények.

 

Az olimpia a sportolók életében a karrierjük csúcspontját jelenti. Azonban a doppingügy némelyik orosz sportoló számára – teljesen abszurd módon – lehetetlenné tette a részvételt az olimpiai játékokon.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság így a korrekt megmérettetés szabályát már akkor felrúgta, amikor az olimpiai játékok még meg sem kezdődtek.

 

 hirdetes_300x300  

Akik leginkább pórul jártak, azok az orosz atléták és a súlyemelők voltak. Ők ugyanis egyáltalán nem vehetnek részt az olimpiai játékokon, holott nem is valószínű, hogy valamelyikük egyáltalán doppingszerhez nyúlt.

 

Kétségtelen, hogy az állam által megrendezett doppingbotrány Oroszországban szörnyűséges méreteket öltött, és minden részről fedett volt a legfelsőbb orosz politikai vezetéssel. (….)

 

Az összes orosz atlétát tudniillik nem dobhatjuk bele egyetlen „doppingolós zsákba” annál az oknál fogva, hogy „helytelen” országba születtek.

 

Ahogy a kollektív bűnösség megengedhetetlen a társadalomban, úgy a sportban is.

 

Az igazságosság Coubertinnel együtt meghalt

 

(…)

 

Az olimpián egyetlen olyan orosz sportoló sem vehet részt, aki egykor – még ha ma már el is van „simítva”az eset –  büntetve volt doppingolás ügyében, holott hasonló múlttal rendelkező sportolók más állampolgársággal zavartalanul versenyezhetnek az olimpiai játékokon. Ez a korrektség és az egyenlőség durva megszegése. És hol máshol kéne éppen ezt a két alapelvet érezni, ha nem az olimpián?

 

Szomorú, hogy ezeket az elveket éppen azok szabják meg, akinek a betartásán kéne fáradozniuk. A modern olimpiai játékok megalapítója, Coubertin valószínűleg forog a sírjában.

 

aktuality.sk, Zolo Mikeš – Olympijské hry 2016 nie sú fér. Od začiatku

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!