Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint nem elfogadható, hogy egyik nap a román állam meghívja Ferenc pápát Romániába, másnap pedig elutasíttatja a legnagyobb katolikus búcsú felvételét az UNESCO világörökségi listájára.

 

Közleményt adott ki az RMDSZ, amelyet az Agerpres román nemzeti hírügynökség szemlézett. Az erdélyi magyar párt elnöke, Kelemen Hunor hangot adott felháborodásának amiatt, hogy Románia gyakorlatilag szabotálta, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség része legyen:

 

„A múlt héten Etiópiában Románia a saját előterjesztése ellen beszélt. Meggyőzött még három államot, Ciprust, Mexikót és Ausztriát, akik szintén a dosszié ellen beszéltek, és a bizottság elutasította a csíksomlyói búcsú felvételét a szellemi világörökségi listára. Ez elfogadhatatlan, ez megint azt üzeni a román állam részéről, hogy nem akarnak elfogadni semmi mást, ami nem román vagy nem ortodox. Semmibe nem került volna a román államnak, hogy a saját dossziéját fenntartsa, és megtegye a világ legtermészetesebb gesztusát a római katolikusok, az erdélyi magyarok felé. Éppen ezért kérem a kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását!”

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

„Ez a két vonat a fejükben előbb-utóbb össze fog ütközni, mert nem lehet, hogy két vonat, amely ugyanazon a pályán egymással szembe megy, ne találkozzon. A román állam folyamatosan azt próbálja üzenni nekünk, hogy legyünk kicsik, hajtsuk le a fejünket és fogjuk be a szánkat. Nekünk meg azt kell megmutatni, hogy talpon maradunk, és ha elbotlasztanak, újraindulunk. A következő évek erről fognak szólni, és újra bebizonyosodott, hogy csak magunkra számíthatunk. Vasárnap eldől, hogy erős magyar képviselettel harcolunk értékeinkért Bukarestben, vagy azokra bízzuk Erdély jövőjét, akiknek csak Bukarest a fontos. Ezért kell elmennünk szavazni vasárnap!”

 

Agerpres, A kulturális miniszter lemondását, illetve leváltását követeli Kelemen Hunor Csíksomlyó miatt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!