Fico a beharangozott felkérést Kiskától sokáig nem használhatta ki. Délelőtt elkezdte keresni a többséget, és délután befejezte. Paradox módon Ficot a legkisebb játékos ütötte ki a játékból: Procházka.

 

Procházka kijelentette, hogy a Smerrel az új kormányról tárgyalni nem fog. A jobboldalt preferálja az SNS-szel.

 

Procházka ezzel elég gyorsan átrajzolta Fico lehetőségeit. Pontosabban: eltörölte. Este aztán nyomás alatt csatlakozott Bugár is (nagyon kimérten és vonakodva).

 

 hirdetes_810x300  

A Sieť vezére nyilván megértett egy nagyon fontos dolgot. Aki a jobboldalról két méterre megközelíti Fico-t, azonnal választók ezreit veszti el. És Procházka nem akar ezernyi választót elveszteni.

 

Ficonak ezzel esett az első lehetőség: a Smer – SNS – Most-Híd – Sieť kormánykoalíció. Pocházka nélkül ennek a formációnak 75 mandátuma lenne – a többséghez 76 mandátum kell.

 

(…)

 

Procházka döntésével Sulíknak dobta fel a labdát. Most a jobboldal van játékban. Az SaS-OĽaNO-SNS-Sieť-Kollár-Most-Híd szélskörű együttműködés. Ennek 87 képviselője lenne azzal, hogy Boris Kollár miniszteri pozíció igénye nélkül támogatná őket.

 

A kulcsjátékos, aki ezt a forgatókönyvet támogathatja vagy akadályozhatja, az Bugár Béla. Nélküle ez a kormány csak 76 képviselővel bírna, ami tekintettel az összeállításra nem csak kockázatos, de őrültség is. Bugárral reális többség lehetne.

 

(…) Bugár csalódott pártja gyenge ereménye miatt. És dühös. Matovič-ra, aki a Most-Híd ellen kampányolt az MKP javára, Sulíkra, aki választók ezreit szerezte meg Bugártól közetlenül a választások előtt.

 

Bugár döntése nem volt – és nem lesz – csak matematikai és politikai, hanem személyes. Már régebb óta személyes problémája van Matovič-csal és Sulíkkal. Nem hisz nekik.

 

(…)

 

A kérdés az, hogy mikor határozza el magát. Mikor tér vissza a játékba.

 

És főleg, mikor érti meg, hogy a gyenge választási eredménye a rosszul leplezett, Fico és a Smer iránti bizalomnak tudható be. És a kétarcúságnak. Nem Matovič facebook-bejegyzéseinek.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Fico začal. A hneď skončil

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!