Az új kormánykoalíció meg akarta védeni Szlovákiát Kotlebától. Valójában feláldozták az országot. És négy évre megvédték – magukat.

 

„Hagyjátok abba a hülyülést. Nem tudom, más pártnál mi a helyzet, de a Most-Hídra biztosan nem gyakorolnak nyomást semmiféle oligarchák, és a Most-Híd nem lép kormányra a Smerrel,” írta közösségi oldalán a Most képviselője František Šebej a választásokat követően.

 

Pár nappal később minden másképpen volt. Mi győzte meg Šebejt?

 

 hirdetes_400x285  

Hogy „nem volt más lehetősége csak az előrehozott választások, ami minden bizonnyal nagyobb katasztrófát jelentett volna, mint ez.”  Aztán Šebej hozzáteszi: Abban a pillanatban, amikor a SNS közgyűlése döntött, nem létezett már számbéli lehetőség sem.”

 

A SNS közgyűlése nem hozott semmilyen politikai határozatot. Csak megbízta az elnököt hogy koalícióra lépjen – bárkivel.

 

Szado-mazochista kormányra lépés

 

„Prioritásaink 90 százalékát sikerült átültetnünk” – állítja Žitňanská.

 

Valóban, a Smer a kis pártok programjaiból szinte mindent begengedett. A papír sokat elbír, abszurditásokat is, mint a fürdők és az útépítés támogatása, amire nincs pénz. (…)

 

Szado-mazo. Így lehet csak jellemezni a  Sieť és a Most tárgyalásainak eredményét a  kormány személyi összetételéről. A történelemben olcsóbban még senki sem adta el magát.

 

Semmijük sincs, a miniszterelnök Fico lesz, a belügy Kalináké, Žitňanská egyedül nem lesz képes megállítani a korrupciót, az iskolaügy a SNS-é, az egészségügy a Smer-é. (…)

 

Bizonyos, hogy sem a Most, sem a Sieť nem fogják tudni megakadályozni, hogy Fico 3. kormánya alatt előretörjenek a rendszerellenes pártok – tehát éppen azok, amit kormányra lépésükkel állítólag meg akartak akadályozni.

 

Ellenkezőleg – annak módja, ahogy összetákolták ezt a kormány, és amilyen eredmény született, erősíti az összes oligarcha-rendszerrel kapcsolatos klisét. Négy év múlva jóval nagyobb katasztrófa várhat ránk, mint ami egy-két év hivatali kormányzás, vagy előrehozott választások esetén. (…)

 

Aktuality.sk – Martin Kugla: Zachraňujú Slovensko pred Kotlebom. Naozaj?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!