Kaliňák botránya egy részből nagyon tanulságos volt. Ledőlt az a hiedelem, hogy Fico jobboldali partnerei – főleg Bugár Most-Hídja – majd megrendszabályozzák a kormánykoalíciót és változást követelnek. Na… nem fognak. Éppen csak vállat vonnak.

 

Ha Kaliňák végül nem bírja a nyomást, és lemond, akkor az Danko és az SNS elégedetlensége és támadása miatt történik meg. Illetve a Smer miatt, ahol Pellegrini holdudvara Kaliňák nyakában liheg. És több más képviselő nyakában is.

 

Másrészt: teljesen érthetetlen volt Bugár Béla felettébb hajlékony álláspontja. A Koalíciós Tanács hétfői ülése előtt is elsőként állt ki Kaliňák mellett – nyilvánosan: elvileg ez nem botrány, mert Kaliňák minden tisztázott, és az ellenzék túloz.

 

 hirdetes_810x300  

Kaliňák esete ugyanakkor a politikai barbarizmus esettanulmánya (…). Bugár pedig semmi problémát ebben nem látott. Elvileg minden rendben van, és az ellenzék a hisztérikus. Bugár fellépése visszataszító volt (még a Most-Hídnak is), másrészről ez teljesen logikus, és „normális”. Bugárnak három jó indoka van :

 

Első indok: Bugár ki nem állhatja Matovičot és Sulíkot. Megszállottan fóbiás az ellenzéktől, olyannyira, hogy elveszti a politikai realitásérzékét.

 

Második indok: Fico a koalíciós partnereket ismételten az előrehozott választásokkal rémisztgeti, ha kiugranának (a koalícióból). Így nem ugranak ki. Az eladósodott Sieťnek – és az eladósodott Procházkának – egy koalíciós válság és egy előrehozott választások a világ végét jelentené. Bugár számára megint csak kockázatot jelentene.

 

Harmadik indok: Bugárnak szüksége van Kaliňákra, mert épp a belügyminiszter őrzi a kulcsokat a Most-Híd „éléskamrájához”.

 

Bugár pártja pozíciókat szeretne saját emberei számára a regionális közigazgatásban, főleg a déli területeken. Ez épp a belügyminiszter hatáskörébe tartozik (és csak ezután a kormányhoz).

 

Mivel a Koalíciós Szerződés erre külön nem tér ki, Bugár csak a belügyminiszter jóindulatára támaszkodhat. Illetve kettejük egyezségére. Ezen kívül Bugár pártja igényt tart az adóhivatalokra, munkaügyi hivatalokra, pozíciókra az Állami Tartalékgazdálkodásban (a partner Világinak). Szóval: jóban kell lennie a többi smeres miniszterrel is.

 

Ha Bugár nem tömi meg az éhes szájakat pártjában, szembe kell néznie a veszéllyel, hogy nőni fog a vezetéssel szembeni elégedetlenség. Ráadásul elvesztené az MKP-nak kivetett csalik, akinek „politikai együttműködési egyezséget” kínált fel.

 

Egyszóval: Bugár megértette, hogy a Smer aranykalitkájában él, mint egy inkubátorban, ami nélkül felettébb gyorsan megfulladna.

 

(…)

 

Aktuality.sk, Dag Daniš: Prečo Bugár tak vzorne poslúchal

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!