Procházka után Bugár lesz a koalíció következő, bár valamivel sikeresebb betege.

 

A Polis legújabb felmérése rámutat, hogy a Most-Híd előbb utóbb a vonal alá zuhan – vagyis az 5 százalékos küszöb alá. Procházkától eltérően azonban Bugárnak van tartalék terve, ami viszonylag megbízható.

 

A mentőöv, ami Bugárékat a víz felett tarthatja, az MKP. Ma már szinte biztos, hogy Bugár feláldozza a Most-Hidat (mint a szlovákok és a magyarok szövetségét), és a magyarok a következő választásokon az MKP – Most-Híd kettős koalíciójával indulnak majd. Különben azt kockáztatják, hogy mindketten beégnek…

 

 hirdetes_300x300  

Választási sebek

 

Bugár számára ez már a választások estéjén világossá vált. A Most-Híd a márciusi választásokon kudarcot vallott: túl kevés szavazatot kapott ahhoz, hogy teljesen kiszorítsa az MKP-t, és elfoglalja a helyét – ez harmadik nekifutásra sem sikerült neki. A magyar választók megosztottak, a parlamentben pedig gyengék maradtak.

 

Bugár rögtön a választások után békét és együttműködést ajánlott az MKP vezetőinek. Az MKP azonban három hónapig nem mozdult, választ csak most hétvégén adott. Az MKP új vezetése „kész tárgyalni” a Most-Híddal…

 

Természetesen a Magyar Közösség Pártja nem fog kapkodni, sem kompromittálódni a Fico koalíciójával történő együttműködéssel. Nincs mit vesztenie.

 

Bugártól eltérően. Aki, ha az MKP-val való tárgyalás meghiúsul, azt kockáztatja, hogy rekord hosszúra nyúlt politikai karrierje 2020-ban véget ér – egy fájdalmas választási kudarccal, vagy, ami még rosszabb lenne számára, annak vádjával, hogy személyesen felelős mindkét párt megosztottságáért és választási bukásáért (ha nem alakítanak választási koalíciót, mindketten 5 százalék alatt rekedhetnek).

 

Használat után eldobandó

 

Egyszerűen: Bugár kisérlete kiéheztetni és kitörölni az MKP-t a térképről kudarcot vallott. A Most ma túl gyenge ahhoz, hogy biztosan sikeresen vegye a következő választásokat. A párt szlovák széle egyre gyengébb. A magyar mag úgyszintén…

 

Bugár kénytelen lesz visszavezetni pártját oda, ahonnan elvitte – az MKP-hoz. Anélkül, hogy diktálná a feltételeket. A Híd – MKP magyar választási koalícióra mindkét fél nyomást gyakorol. A vállalkozók is a háttérből (Világi).

 

A Most „projekt” szlovák része pedig csak nézni fogja a történéseket. A szlovákoknak mindíg csak kiegészítő szerepük volt a Most-ban. A magyar pártok koalíciójával pedig szerepük szimbolikusra csökken…

 

Fel lesznek áldozva. A hazáért és az örök Bugár Béláért.

 

Páran a leghűségesebbek közül pedig befutóhelyet kaphatnak. Talán.

 

És még egy pontosítás a bevezetőhöz: a Most története nem ér véget. Az már véget ért. Ami maradt, azt már Hídnak nevezik. Melynek új, nemes feladata az összefogás lesz. Magyart a magyarral.

 

Aktuality.sk, Dag Daniš: Bugárov Most končí

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!