A valaha volt legrosszabb ellenzéke van Szlovákiának?

 

A személyes véleményem, hogy igen.

 

Ennek az az oka, hogy Marián Kotleba is köztük van?

 

  hirdetes_300x300   

Nem. Éppenséggel, ha összehasonlítjuk a parlamenti pártok aktivitását, [Kotelbáéké] jól fel van építve. A tárgyi megjegyzésektől az egyes felszólalásokig. Minden egyes törvényre vontkozó vitához egyikük felszólal. Ezeket aztán feltöltik a közösségi hálóra, vagy szétküldik newsletterek formájában.

 

Valaki súg nekik?

 

Biztosan. Kotleba a maga módján kivételes volt, mikor hat évvel ezelőtt elkezdte mozgósítani szavazóbázisát. Nagyon hasonlít Robert Fico-ra, mikor nagyon egyszerűen, gyorsan magyaráz meg egyes dolgokat, amelyek egyébként nehezen érthetőek a hétköznapi emberek számára. Azt mondja a választóknak, amit hallani akarnak.

 

Miért nem képes erre az ellenzék többi része?

 

Én személyesen úgy gondolom, hogy képesek rá. De ha megnézzük például az amerikai politikát, senki sem várta, hogy Donald Trump lesz Hillary Clinton ellenfele. (…) Egész amerika sorozatokból és fogyasztásból él, és Donald Trump egy kommersz termék. Valami hasonlót látok a mai ellenzék esetében is. Inkább a média által támogatott tömegfogyasztáson keresztül próbálnak meg áttörést elérni. Minél botrányosabb [a módszerük], annál érdekesebb a média számára. És ők ezt az utat választották.

 

Szóval, Ön szerint az SaS és az OľaNO nem kínálnak alternatívát a kormánnyal szemben?

Igen. Az ellenzéknek valódi alternatívának kéne lennie a kormányzattal szemben. Az, ami nekem hiányzik, hogy szinte nincsenek megjegyzéseik a beterjesztett törvényjavaslatokhoz. (…) Az ellenzék így csak egy témával foglalkozik, még ha az aktuális és fontos is. Mintha elfelejtette volna, hogy hol van a helye.

 

(…)

 

Hiányzik a szlovákiai ellenzéki pártokból a tartalom?

 

Tartalmilag rendben vannak, legalábbis a választási programok szerint. Van tehát mire építeniük. De a jelenlegi helyzet abból is adódik, ahogy a választások végződtek. Olyan kormánykoalíció jött létre, amilyet csak nagyon kevesen vártak, és az ellenzék mintha még mindig a választások előtti kampánynál tartana. (…)

 

(…)

 

Vannak, akik elképzelhetőnek tartják, hogy a Smer alternatívája az SNS lehet, amelynek elnöke, Andrej Danko Robert Ficot szeretné váltani  a kormányfői székben?

 

Ami az SNS-t illeti, nem hiszem, hogy Danko képes arra, hogy Robert Fico helyére lépjen. Jelenleg erre nincsenek meg a retorikai adottságai.

 

Robert Fico reális ellentettjének el tudom képzelni Richard Sulíkot vagy Igor Matovičot. (…) Képesek megszólítani a társadalom egy részét, és mivel konfliktusokkal teli politikai kultúrát élünk, egyre több feltétel adott számukra. De a feltételek száma és a potenciál kiaknázása nem egy és ugyanaz.

 

Hogyan nézzen ki egy politikai alternatíva egy fiatalember szempontjából? Kotleba, Boris Kollár vagy az új szociáldemokrata párt?

 

A túlnyomó többsége a fiatal embereknek, akikkel találkozom, jobboldali irányultságúak. Ha baloldali, akkor szélsőségesen baloldali. A jobboldaliak azt várják, amit hiányolnak. Egy erkölcsös személyiséget.

 

Például sok nagyszombati el tudja képzelni Miroslav Trnkát (az ESET társtulajdonosa – a szerk. megj.), aki (…) tudja, hogyan működnek a fiatalok és egyúttal segíti őket start-upoknak nyújtott támogatásokkal. Vagy ott van Richard Rybníček, aki most kezdett el beszélni egy új, német típusú konzervatív pártról.

 

(…)

 

Aktuality.sk, Viera Žúborová: Máme najhoršiu opozíciu v histórii, aj od vlády sa čakalo viac

Viera Žúborová a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem politigiai katedravezetője, politikai elemző

Nyitókép: DenikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!