Az elmúlt hét napban gyorsan és drámai módon megváltozott európai világunk. Hirtelen napi rendszerességgel vagyunk részesei az erőszaknak, gyűlöletnek konfliktusoknak, melyeket még csak nem is értünk igazán. Mert nem teljesen a mieink. Azt hisszük, hogy őrült és beteges dolgok ezek. Tévedés. Teljesen természetesek.

 

(…)

 

Az európaiak és a muszlim kisebbség közti nyugodt élet időszaka lassan véget ér és bonyolódik. A biztonsági szolgálatok azt jelentették, hogy fiatal európai muszlimok ezrei radikalizálódnak – és Szíriában vagy Irakban harcolnak az Iszlám Állam zászlaja alatt. Közben európai muszlim fiatalok tízezrei esküsznek hűséget az Iszlám Államnak a közösségi hálókon.

 

 hirdetes_810x300  

Németország, a közrend korábbi mintapéldája, az erőszak minden formáját elszenvedte már, amelyek „közel-keleti” és nem európai jellegűek voltak.

 

(…)

 

A szomorú statisztikához járult hozzá a francia pap meggyilkolása is. A fiatal támadó dühös, nagyon dühös, mert a hivatalok megtiltották neki (ahogy másoknak is), hogy Szíriába utazzon, ahol az Iszlám Államért akart harcolni. Így hát otthon harcolt.

 

(…)

 

Ezt a problémát már nem lehet megoldani. Már csak a „feltartóztatás” politikája működhet – a kockázatok minimalizálása. Az európai eliteknek át kell értékelniük nyitott ajtók politikáját, és invesztálniuk kell az Unió külső határainak védelmébe. Illetve a bevándorlók biztonsági átvilágításába – úgy, ahogy azt az Egyesült Államokban csinálják.

 

Plusz a rizikós közösségek ellenőrzésébe.

 

És mindemellett meg kell majd szoknunk, hogy a világ – az is, amit importálunk – nem mindig a mi, európai elképzeléseink szerint működik. (…)

 

Szlovák fegyverek Szíriában

 

Szerdán a TheGuardian sokkoló információt közölt. Európai vállalatok, köztük szlovák cégek is, olyan problémás országokba exportáltak fegyvereket, mint Szaúd-Arábia vagy Törökország, akik azokat tovább vitték Szíriába.

 

A hír sokakat felháborított Szlovákiában, még az Amerika-párti aktivistákat is, akiknek egyáltalán nem kéne háborogniuk. (…)

 

A problémás országok, mint Szaúd-Arábia és Törökország nincsenek feketelistán. Épp ellenkezőleg, az amerikaiak kulcs-szövetségesei a Közel-Keleten. A fegyverek, amelyeket megvásároltak, nem Szíriának adták el, hanem a szír lázadóknak, illetve a szunnita iszlamistáknak, akik a szír kormány ellen harcolnak.

 

A fegyverek export-importja Szaúd-Arábia részére a szír lázadók támogatására létrehozott amerikai fegyverkezési program keretében történt. (…) Ennek az amerikai illetve nyugati programnak az alanyai voltak egyes európai országok, köztük Szlovákia.

 

Kár. Hiba volt. Mert az amerikai stratégia a szír konfliktusban elhibázott volt, nem vezetett stabilitáshoz, ellenkezőleg, az orosz beavatkozással együtt a konfliktus elmélyülését eredményezte.

 

(…)

 

A németek viszonylag gyorsan megértették, hogy a szír konfliktus fokozása nem európai érdek. A német diplomácia ismételten politikai megoldást sürgetett.

 

(…)

 

Aktuality.sk – Dag Daniš: Ako to bolo so slovenskými zbraňami v Sýrii

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!