Erdogan [török] elnök 40 ezer rajongója gyűlt össze tegnap (2016.07.31), hogy kifejezzék Törökország jelenlegi, diktatórikus vezetése iránti támogatásukat. Különös módon nem Ankarában vagy Isztambulban tették ezt, hanem Kölnben.

 

Ez paradoxnak tűnik. Németországban élő törökök tízezrei használták ki a szabad gyülekezés jogát, amit a Szövetségi Köztársaság alkotmánya garantál számukra(…).

 

Természetesen, a hivatalos álláspont szerint a [török] puccs ellen és a demokrácia mellett tüntettek. De e két magasztos fogalom eltérő értelmezése most ütközik.

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi török vezetés támogatói, úgy tűnik, a demokráciát a többség önkényeként értelmezik. (…) Európában ezzel szemben a demokráciát úgy fogjuk fel, mint a többség kormányzását az ellenzék és minden egyes polgár jogainak tiszteletben tartásával.

 

A Multi-kulti mély problémája

 

A törökök németországi tömegtüntetése rámutat a multikulturalizmus mély ellentmondásaira, amelyeket annak hívei gyakran figyelmen kívül hagynak.

 

A bevándorlók gyakran hozzák magukkal saját országukból a régi identitásukat és a lojalitásukat, legyen az vallási, kulturális, politikai vagy sport jellegű (…).

 

És ebből konfliktusok születnek – vagy a bevándorlók adott közösségén belül, vagy a bevándorlók közösségei között (például a törökök és kurdok között).

 

A befogadó ország lakosai saját városaik utcáin akaratlanul is belecsöppennek a vitákba, amelyek több ezer kilométeres távolságban és gyakran több száz évvel ezelőtt jöttek létre.

 

Valahogy így látja a németek többsége is a tegnapi (2016.07.31.) demonstrációt: Miféle ötlet egyáltalán az utcákra hívni emberek tízezreit az egyik országban, hogy egy másik ország belpolitikai kérdéseit oldják?!

 

Miért kell bevonni a bennszülött németeket egy másik ország problémáiba? Egyébként többen azt felteszik azt a kérdést is az internetes vitafórumokon, hogy a Németországban élő Erdogan-hívek miért nem költöznek Törökországba, ha ilyen káprázatos vezetőről van szó.

 

A németeknek ketyeg az óra

 

A törökök talán erejüket akarták megmutatni a németeknek, üzenetet küldeni, hogy ha esetleg valami történne, egyetlen szóra tízezer ember vonulhat az utcákra Németországban. De a valóságban a tegnapi demonstráció sértette Ankara érdekeit.

 

A török kisebbségek képviselőinek tömeges megjelenése más országokban biztosan nem nyeri el a [törökországi] törökök tetszését. Inkább csak az ellenszenvet vívja ki. És ez a tömeges megjelenés végképp nem segít az olyan kérdéseken, mint a vízummentesség vagy az Uniós tagság.

 

Aktuality.sk, Lukáš Krivošík: „My sme Nemecko“, kričali Turci

Nyitókép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!