Még ha a szlovák nemzeti felkelésről időnként úgy is beszélnek, mint egy vitatott eseményről, a közvélemény körében végzett kutatás azt mutatja, hogy a nemzet kiigazodik a történésekben. Sőt, sokan azok közül, akiktől a legkevésbé várnánk.

 

A Focus ügynökség felmérése szerint a szlovákok döntő többsége (82 százaléka) úgy vélekedik, hogy a SZNF egy olyan esemény, amelyre „inkább” vagy „feltétlenül” büszkének kellene lennünk.

 

Ezzel ellentétben a megkérdezettek 10 százaléka úgy gondolja, hogy az 1944-es SZNF-re „inkább nem” vagy „nem feltétlenül” kellene büszkének lennünk.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Ami a legérdekesebbnek számít, hogy a szlovák nemzeti felkeléssel szimpatizáló polgárok az SNS és a KDH választói közül származnak. Sok ember ugyanis hajlamos arra, hogy ezeket a politikai pártokat „néppártinak” tartsa. Csakhogy éppen ezek után a pártok után következnek a Smer, a SaS és az OĽaNO választói.

 

A felmérés szerint a SZNF büszkeséggel tölti el a Kotleba-féle ĽS-NS párt szavazóit is, ami azért is érdekes, mivel  a párt képviselői ehhez az eseményhez inkább kritikusan, mint pozitívan viszonyulnak. A SZNF iránt valamivel kevesebb a szimpatizáns a Sme rodina és a Most-Híd választói között.

 

Ami viszont rendkívül érdekesnek bizonyul, hogy a Bugár Bélát választóknak több mint a kétharmada még mindig pozitívan vélekedik a felkelésről. A szlovákok fasizmusellenes fegyveres felkelésével tehát nagyon sok magyar nemzetiségű polgár is azonosulni tud.

 

És mi van a fiatalokkal?

 

Érdekes, hogy enyhén, de a SZNF iránti büszkeség a fiatal generáció körében csökken. A 65 és 65 év felettiek körében a felkelés 88 százalékos támogatottságot élvez. A büszkeségi faktor továbbá a 35 és 44 év körüliek körében is magas (86 százalék).

 

Csakhogy a 18 és 24 év körüliek körében a felkelésre való büszkeség 71 százalék. Sőt, ez a generáció az, ahol az emberek a legnagyobb arányban szavaztak arra, hogy ennek az eseménynek a kapcsán nem éreznek büszkeséget.

 

Kifizetendő lenne ennek a jelenségnek az okait is megvizsgálni. Ösztönösen azt lehetne feltételezni, hogy a fiatalság körében egyre inkább csökkenni fog a felkeléssel szembeni politikai ellenállás, és történelmi szempontból inkább pozitívan, mint negatívan fogják értékelni.

 

(…)

 

 Aktuality.sk, Lukáš Krivošík: Prieskum o SNP ukazuje hrdosť Slovákov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!