Szlovákia jelenleg az EU tanácsának elnöke. Csehország elnöksége alatt a cseh kormány megbukott. A szlovák kibírja?

A kormánynak jelenleg elég támogatottsága van a parlamentben, a politikusok ragaszkodása a hatalomhoz pedig garancia arra, hogy a cseh forgatókönyv nálunk nem fenyeget.

 

Robert Ficoval még az SDĽ-ben kezdték. Hova mozdult el azóta?

Anélkül, hogy ezt tovább részletezném,  értékekben elvileg ott maradt, ahol volt. Azokra a pozitív és negatív értékekre gondolok, amiket én is terjesztek.  A hatalom megszerzése és megtartása gyakran megköveteli, hogy lemondjunk a pozitív értékekről, de a politikuson múlik, hogy engedi-e. Fico sok olyan kompromisszumba ment bele, amibe nem kellett volna.

 

 hirdetes_810x300  

Például?

Például abban, hogy a saját szándéka ellenére nem vetett véget a korrupciónak a saját pártjában, és ha a körülmények úgy kérik, lehet, hogy lemond.

 

Az őt és Robert Kaliňákot célzó tüntetések helyénvalók? Utcára kell mennie az ellenzéknek ebben az esetben?

A szlovák politika nyomorúsága már régóta az ellenzékben van. Evidens volt ez Fico egyszínű kormánya idején. A szélesebb kormánykoalíció magában hordozza az ellenőrzési funkciót, de az nem jelenti azt, hogy az ellenzéki pártok ne próbálnák meg ezt a parlamentben. (..)

 

Megtartja Fico a kormánykoalíciót, vagy előrehozott választások várnak ránk?

Amíg Robert Fico kormányfő marad, addig szerintem a koalíció kibírja. Tapasztalt politikus aki képes kompromisszumokra. Lehet hogy nagyobb mértékben, mint azt szerettem volna. Ebben a pillanatban a Smerben nincs megfelelő helyettes.

(..)

Kiska és Fico közül ki győzte meg sikeresebben a választókat?

Nem tudom, mik a szándékaik és mik lesznek pár év múlva. A. Kiska valószínűleg megpróbálja újraválasztani magát, a nem kritikus és nem informált szavazó pedig odaadja a szavazatát. R. Fico  minden bizonnyal nem fog újra erre a pozícióra pályázni. De ez csak az én személyes elmélkedésem.

 

Hogyan lehetne ma a szlovák politikát jellemezni?

Az 1998-2002-es nagykoalícióval tudom összehasonlítani. Nem kötik össze olyan erős célok mint M. Dzurinda első kormányát. (..) A SMER SD sokmindenben nem teljesíti a szociális demokrácia feltételeit, de szorítok neki.

 

 

Mi a véleménye a nem standard  politikai pártokról a parlamentben? 

Annak a politikának az eredménye, amely magas munkanélküliséget és szegénységet hagyott maga után. De eredménye a hanyatló közösségi kultúrának, a csökkenő oktatási színvonalnak  és annak, hogy nem tudunk szolidárisak lenni másokkal. Ebben sok „érdeme” van a rezsimnek, de a médiának és az egyháznak is.

 

Brigita Schmögnerová: aktuality.sk interjú

 

 

 

 

Megosztás:
Címkék: aktuality.sk Szemle

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!