A turisztika jegyével fémjelzett hét során olyan régiókba látogatott a kormány, ahova a politikusok még tévedésből sem tennék be a lábukat – Kisszebenbe, Szobráncba és Tőketerebesre. Kiszellőztették a BMW-iket a görbe utakon, ahol még a méhek is megfordulnak, a rókák pedig ha csak tehetik, inkább oda se tévednek…Nem beszélve a befektetőkről.

 

A szalagcímeken szereplő több tízmillió eurók, amelyek a szegényebb régiók támogatására szolgálnak, valamint a több ezer új munkahelyről szóló elképzelések abban a pillanatban lelohadnak, amikor konkrétan megnézzük az egyes terveket: óvodák létesítése, a városi uszoda átépítése, amfiteátrum, a fürdők átépítéséről szóló tanulmányok, edzőtermek, szociális szolgáltatásokat nyújtó otthonok kibővítése, bicikliútvonal létesítése.

 

Nincs szó másról, mint a lyukak foltozásáról és morzsák elszórásáról annak érdekében, hogy az emberek örüljenek, és megmelengesse a szívüket a tudat, hogy a pozsonyiak gondolnak rájuk. (…)

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Hiányoznak a fejlesztéssel kapcsolatos elképzelések

 

Nem létezik semmiféle koncepció arra vonatkozóan, hogy a helyi ipar milyen irányba haladjon. Sőt, elképzelés sincs arra vonatkozóan sem, miképpen állítsák be a művelődést, hol létesítsenek férőhelyeket, útvonalakat (…). Mindez túlságosan sok munkát igényelne, amelyet senki sem díjazna.

 

A kormánynyilatkozatokban még csak említés sincs arról, hogy az állam hogyan bánik el azokkal a politikai és gazdasági maffiákkal, akik uralják a kisebb városokat. Mit csinál azokkal, akik a befizetetlen számlák és a gyújtogatások ellenére a károsult arcába nevetnek a csillogó dzsipek volánjai mögül?

 

(…)

 

A befektetők zsarnoksága

 

Tőketerebes például megkapta a dotációt az ipari park kiépítésére, ennek ellenére nem működik folyamatosan, és a bíróságok hosszú évek óta sem tudták egyértelműen megoldani a problémákat. (…) A zsarolás meghozta a gyümölcsét.

 

Vagy például a Bilka cég ahelyett, hogy Tőketerebesen kibővítette volna az üzemet, inkább egy másik céget építtetett a csehországi Kadaňban, és végérvényesen távozik Szlovákiából. Vele együtt pedig valószínűleg azok a tőketerebesi munkások is, akik ennél a vállalatnál dolgoznak.

 

Ilyen történeteket a kormánynyilatkozatokban nem találunk. Ehelyett inkább mindennapos ámításokat a gyümölcsösökről, fürdőkről, inkubátorokról és szociális vállalkozásokról. Szokás szerint, a dotációkból „saját embereink” csemegéznek, akikből minden járásban találni eleget.

 

(…)

 

Szép szavak

 

A politikusok eddig még egyetlen munkahelyet sem hoztak létre, arra csak az egyszerű emberek képesek saját eszükkel és két kezükkel. (…)

 

A szegény régiók meglátogatása csupán egyetlen utalást jelentett – mi itt Pozsonyban nagyon sokat és nagyon virágzóan tudunk beszélni. Szívesen bemutatjuk Önöknél is, hogy megkóstolhassák a helyi specialitásainkat. Sőt, néhány morzsát is elejtünk itt, hogy tudjátok, gondolunk rátok.

 

De a hétvége előtt ismét eltűnünk, a szavainkból pedig jól nem laktok, így ismét saját magatokról kell gondoskodnotok. De nemcsak úgy, hogy megéljetek, hanem úgy, hogy abból fizetni is tudjátok az adókat és az elvonásokat.

 

Aktuality.sk, Peter Kremský: Ako Fico rozdával cukríky východniarom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!