Európa legerősebb politikusa, Angela Merkel mindig is pragmatikus volt. A 75 százalékos támogatottsága a menekültválság előtt nem volt véletlen.

 

A populizmus megtestesülése

 

A Spiegel nyilvánosságra hozta Merkel nagyszerű stratégiáját népszerűségének növelésére – állami pénzekből fizet rengeteg felmérést. Ezekkel hatalmas előnyt szerez a konkurensekkel szemben.

 

 hirdetes_400x285  

Egy év alatt összesen 150 közvélemény-kutatásért fizet, mindenféle témákban. Három felmérés hetente lehetővé tette neki, hogy addig várjon saját véleménye nyilvánosságra hozatalára, míg biztossá nem válik, milyen irányba fordul egy témában a közvélemény. Majd a trend oldalához csatlakozott.

 

Ezt hívják igazi populizmusnak.

 

Amikor a kasza a kőre esett

 

Minden 2015 júliusában kezdődött, amikor egy palesztin kislány kérdésére azt mondta, nem lehetséges mindenkinek menekültjogot biztosítani és sokaknak vissza kell majd menniük. A kislány elsírta magát.

 

Utána a közvélemény egy emberként utasította el a kancellár hozzáállását. A javításra azonban hamar akadt lehetősége, mikor a menekültek Budapesten meneteltek.

 

Ekkor hangzott el az emlékezetes mondása: „Wir schaffen das“. Megbírkózunk vele.

 

Hetekig Merkel befogadópolitikáját ünnepelték a médiában. Azt, ami utána következett, már nem lehetett megjósolni. Németországba menekültek százezrei érkeztek, és ami számára rosszabb volt, hogy a közvélemény is elfordult tőle. Merkel észrevette, hogy populizmusa ingatag lábakon áll.

 

Aki nincs velünk, ellenünk van

 

A vágya, hogy visszanyerje népszerűségét, gyakran a : „Megbirkózunk vele, mert Németország erős” ismétléséhez vezetett. Úgy tűnik, Németország már nem olyan erős, és most mi, európaiak következünk a sorban. A mi azonban semmi mást nem jelent az esetében, mint ént.

 

Azok, akik velem egyetértenek mi vagyünk, mindenki más a többiek. Aki nem játszik velünk, az ellenünk van. Merkel így polarizálja nemcsak Németországot, de egész Európát.

 

És úgy tűnik, ennek nem lesz hamar vége, a kancellár nem adja fel. A realitás azonban hamar utoléri. A nyár során olyan felmérések láttak napvilágot, hogy a millió menekültből mindössze 54-et tudtak alkalmazni német vállalatok.

 

A hasonlóság Szlovákiával pusztán véletlen 

 

A hatalom megveszteget. Nemcsak Szlovákiában, Németországban is. Annak a következménye, hogy az emberek mekkora hatalmat adnak a politikusoknak.

 

Vagy másképp mondva – milyen gyorsan sikerül tőlük azt elvenni. Szlovákia és Németország hasonlósága nem feltétlenül a tiszta véletlen műve.

 

aktuality.sk: Ronald Ižip – Nie, nezvládneme to

 

Megosztás:
Címkék: aktuality.sk Szemle

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!