Orbán Viktor miniszterelnök ötlete egyáltalán nem rossz. Ha vegyítik Paul Romer közgazdász elképzelésével, Európa számára ez lehetne a migránsválság megoldása.

 

A magyar kormányfő, Orbán Viktor egy olyan „hatalmas menekültváros” létrehozását vetette fel, amit az Európai Unió Líbia partján működtetne. A menedékkérők ott várhatnák meg kérelmük elbírálását.

 

Elsőre jól hangzik. De ha csak egy nagy menekülttáborról lenne szó, ahol az afrikaiak ülnek a sátraikban vagy fociznak, várva menedékkérelmük elbírálását (…), sok minden nem oldódna meg.

 

 hirdetes_300x300  

Az  Afrika minden részéből érkező migránsok így is megpróbálnának Európába bejutni. A líbiai menekültvárosba csak azok kerülnének be, akiket elfognak a határőrök vagy fennakadnának a földközi-tengeri partiőrség rostáján.

 

Orbán ötletének több értelme lenne, ha ötvöznék az amerikai közgazdász, Paul Romer ötletével. Miről van szó? Leegyszerűsítve, Paul Romer azt mondja, hogy a fejlődő világnak nem egy Hong Kongra van szüksége, hanem száz ilyen városra. „Charter-városoknak” nevezi őket (…).

 

Charter-városok

 

(…) Az afrikai diktátorok saját zsebüket tömik, míg a hazájukban érvényes törvények csak egy szűk réteg meggazdagodását segítik. A törvényi keretek nem motiválják a szorgalmat és a vállalkozásokat. De mi lenne, ha valamelyik afrikai kormány beleegyezne, hogy lemond szuverenitásáról területének egy kicsiny része felett, ahol egy zöldmezős város jönne létre? A védelmet, a rendőrséget és a jogi rendszert ebben a városban valamelyik fejelett ország biztosítaná, például Kanada.

 

Ezeken a területeken az adók rendkívül alacsonyak lennének, a szociális rendszer karcsú, a vállalkozói jogszabályok pedig nagyon világosak és egyszerűek. És mindemellett, bárki a környező afrikai országokból szabadon és legálisan odaköltözhet.

 

Miért ne Európába?

 

(…) Ha a keretfeltételeket jól alkották meg, az emberek tisztességes munkával és vállalkozói tevékenységgel akarnak vagyonra szert tenni. Ezek a „szabadság levéllel” rendelkező városok idővel meggazdagodnak és gyorsan növekedni kezdenek. Úgy, mint Hong Kong, ahol a brit gyarmatosítás alatt virágzott a kereskedelem (…).

 

(…) Miért ne jöhetne létre pár ilyen város Afrikában egy Európai Unióval történő megegyezés után?! Valódi, új városokról van szó, ahol engedélyeznék a vállalkozói tevékenységet, nem pedig menekülttáborokról.

 

A gazdag Európába szeretne menni? Akkor mi lehetővé tesszük Európa kiépítését közvetlenül a fekete kontinensen.

 

(…) Ezek a lüktető afrikai Hong Kong-szerű városok könnyebben elérhető csábítást jelentenének, mint Európa, amelynél [a migráns] kockáztatja az életét, mikor átkel a Szaharán majd vízre száll a Földközi-tengeren. Ezekből a városokból jelzőfények válhatnak, amelyek a kormányzás jó példáját terjesztenék Afrika többi részében.

 

Aktuality.sk, Lukáš Krivošík: Orbánovo utečenecké mesto v Afrike

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!