Miroslav Lajčák erős oldala az ENSZ-főtitkári posztért vívott versenyben az volt, hogy már az elejétől kezdve lényegében senkinek sem volt útban. Fico megalázkodása Putyin előtt ezt megváltoztatta. Lajčákot az amerikaiak és a britek vétózták meg, és Moszkva – mint annyiszor a történelem során – végül feláldozott minket.

 

A „bolygó igazgatójának” megválasztása kicsit más szabályok szerint zajlik, mint ha a Facebookon gyűjtenénk a lájkokat. Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mennyi ember kedveli az adott jelöltet. A fináléban az számít, hogy az erős ötök közül senkinek se legyünk útban.

 

Miroslav Lajčák e tekintetben jó lapokkal rendelkezett, volt mit ajánlania mindkét oldalnak.

 

  hirdetes_300x300   

Lajčák kettőssége először előny volt…

 

A szlovák külügyminiszter Moszkvában tanult, majd olyan országokban tevékenykedett, amelyek a NATO-hoz tartoztak. Az egész választás tehát alakulhatott volna úgy is, hogy az oroszok megvétózzák a nyugatiak Guterresét, az amerikaiak meg az  [oroszok] szerb Jeremicset – és mint kompromisszumos megoldás feltűnt volna a harmadik lehetőség, Lajčák. (…)

 

Szóval így is történhetett volna, ha a játékba nem avatkozik be Robert Fico szlovák kormányfő, és nem barmolja el az egészet – kétszer is.

 

…de a kétszínű Ficot senki sem kedveli

 

Fico a Putyinnál tett látogatása során, az Oroszországgal szembeni szankciók felfüggesztésének szükségességéről tett kijelentései voltak a nyilvánvaló okai annak, hogy Lajčákból végül nem lett ENSZ-főtitkár.

 

Hiszen ugyanez a Robert Fico az amerikaiak által javasolt szankciókat más uniós tagállamokkal együtt előbb megszavazta, majd ostobán elárulta nyugati partnereit Moszkvában.

 

Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Slovak Prime Minister Robert Fico during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, August 25, 2016. REUTERS/Alexander Zemlianichenko/Pool
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Robert Fico szlovák miniszterelnök a a Kremlben – 2016. augusztus 25. Forrás: oilnewsfeed.com

 

Csakhogy nem ez volt Fico első esete. Az amerikaiaknak és a briteknek elegük lett, és Lajčák ellen foglaltak állást. És persze az oroszok, akik Ficot többek között a Guterres elleni vétóról is biztosították, végül mégsem álltak mellénk.

 

(…) Fico, a „diplomácia mestere” pedig a vesztes politikus benyomását keltette, akit az oroszok kihasználtak, és amikor már nem volt rá szükségük, ejtették. Nyilvánvaló bukás.

 

A migránsok védelmezője a pozíciót inkább megérdemli

 

Lajčákon és a szlovákokon kívül másnak ez nem kell, hogy fájjon. Objektíve megállapítva, António Guterres a migránsválság idején jobb főtitkár lesz.

 

A hosszú ideje ENSZ menekültügyi főbiztosaként tevékenykedő portugál ebben a helyzetben kedvezőbb választás, mint egy olyan ország jelöltje, ahol a kormányfő a menekültellenességével épített karriert. Itt barmolta el Fico először Lajčák esélyeit. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Zola Mikeša: Rusi Lajčáka obetovali. A Fico pohorel

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!