(…) Robert Fico tűnődése afelett, hogy balra vagy inkább jobbra kötelezze-e el magát, tárgytalanná vált. Lényegében a Smer megijedt az SNS-től. (…) A Smernek ugyanis nem a baloldalon van konkurense – az SNS a vetélytársa. Danko egész sikeresen lopja el választóit. (…)

 

A Smer nagy újraindítására eredetileg szeptemberben került volna sor, de Paška párt-alelnök eltolta. Blaha képviselővel együtt csak dühödt marxista téziseket tettek le az asztalra programdokumentum címén. Marek Maďarič másik pártalelnököt dühítette, hogy a [dokumentum] előkészítéséből kihagyták. Zala EP-képviselőt szintúgy…

 

A Smer végül törölte az akciót, és az új programalkotó kongresszusra októberben kerülhet sor, most szombaton, az EU külföldi szocialistáinak részvételével – és egy jobban előkészítetett programmal.

 

 hirdetes_300x300  

De a végén talán mégsem jön össze. Több smeres képviselő azt gyanítja, hogy a külföldi vendégek nem erősítették meg a részvételüket. A meghívóról ugyanis hiányzik a névsoruk.  Ráadásul sem a képviselők sem a párttagok nem kapták kézhez az új programtervezetet. Nyilván még nincs kész. (…)

 

Erik Tomáš vs Andrej Danko

 

A Smer szembekerül egy viszonylag megfiatalodott, vitális és ambiciózus SNS-szel. Egy párttal, ami növekszik, és elcsábítja a Smer elégedetlen választóit.

 

Egyébként, nyilván ez lehet az egyik oka, miért veszett ösze állítólag Erik Tomáš (Fico tanácsadója) és Andrej Danko. Danko a nyáron azzal vádolta Tomášt, hogy őt megszégyenítő fotókat adott a médiának. Olyan dühös volt, hogy ki akart dobni Tomášt az irodájából. A vitát magának Robert Ficonak kellett megoldania.

 

Ha ennek a parlamenti történetnek van alapja, két dolog következik belőle:

 

Először: a valódi [hatalmi] frontvonal (…) a Smer és az SNS között húzódik. Másodszor: a meghatározó fegyver, amit a Smer az ellenfele fejének szegez, nem a pártprogram lesz, sokkal inkább egy biológiai fegyver. Például ürülék.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Smer sa zľakol SNS

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!