A politikai játszótér egy kevésbé zárt rendszer. Ha az egyik gyengül, az a másik erősödését jelenti. A másikat jelenleg Andrej Dankonak hívják. Ő az, aki a Smer kárára erősödik. Miniszterelnöki ambíciókkal, aki az ország elsőszámú politikai személyévé szeretne válni.

 

Az idők, amikor a Smer gyengülése esélyt adott a jobboldalnak és egy rendes jobboldali kormánynak, 2010-ben elmúltak. Ma már ez nem érvényes.  Az egész vitát le lehet egyszerűsíteni egy alapvető kérdésre: Jó az nekünk, ha Robert Fico alternatíváját ma Andrej Dankonak hívják?

 

A válasz: nem, nem jó. Inkább nevetséges. (..) Az is nevetséges, hogy hat év depresszió után a jobboldal Dankoban találta meg a „vezetőjét”, aki nem képes két összefüggő mondatot elmondani.

 

 hirdetes_300x300  

A probléma ott van, hogy  a mostani trendek Danko sikerét vetítik előre, nem pedig Sulíkét.  A Smer gyengülése pedig az SNS erősödését fogja jelenteni. Nyugodtan megtörténhet, hogy az SNS magasan 15 százalék fölé kerül. A Smer kárára, aki 20 alá eshet… A másik oldalon – Sulík lehetséges növekedését 15 százalék fölé blokkolni fogják az új politikai projektek ( Beblavý, Rybníček,..).

 

Végül, még az is elképzelhető, hogy Kiska feltételezett új pártja nem tudja megelőzni az SNS-t és valahol a harmadik helyen fog állni (ahol Sulíkkal kellene versenyeznie).

 

Persze most is érvényes, hogy a Smer politikája káros. Szlovákiát eladta az oligarcháknak, átalakította az igazságszolgáltatást. Eljött az idő a változásra. (..) De az is igaz, hogy a Fico-Danko dilemma Fico sikerét vetíti előre. Neki legalább megvan az alapvető értelmi szintje. És van egy értékes tulajdonsága – meg tudja előzni a konfliktust és a felfordulást.

 

És a legfontosabb: Fico gyengítése/Danko erősítése nem érdeke azoknak, akik politikai változást szeretnének. Mert ez ahhoz vezet, hogy a rendes alternatíva csak a harmadik helyre kerül. Ez akkor is érvényes, ha a Smert közvetlenül megelőzné az SNS.

(..)

 

danko

Aktuality.sk – Komentár Daga Daniša: Pád Smeru nemusí byť až taká dobrá správa

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!