A 2016-os év sok jelentős változást hozott. Az új év sem lesz más, főleg nem Európában.

 

A hét elején Le Pen bejelentette terveit Franciaország távozásáról a valutaunióból. Mint a két legesélyesebb elnökjelölt egyike azt mondja, hogy ideje egyet visszalépni, és visszatérni a francia frankhoz.

 

 

Az euró kudarca

 hirdetes_810x300  

 

Az Európai Valutaunió bomlása az európai pénzügyi válság kibontakozásával kezdődött 2010-ben, Görögországban. Azóta a pénzpiacok bizonyos fokig stabilizálódtak, de az életszínvonal csökkenése az európai periférián radikalizálta a politikai paletta szereplőinek egy részét.

 

Sokak számára ez nem meglepő, hiszen több neves közgazdász is kijelentette, hogy az euróövezet nem bírja ki az első nagyobb válságot – és a mostani már hat éve tart.

 

(…) Nem meglepő, hogy a 2016-ban Nobel-díjjal jutalmazott Oliver Hart is szkeptikusan  tekint az euró jövőjére. Brüsszel „túl messzire ment a hatalom centralizációjával”, és Hart szerint vissza kell adni a kompetenciákat a nemzeti kormányoknak. Az európai országok nem elég „homogének” ahhoz, hogy egy egységes egésznek lehessen őket tekinteni. Az euró bevezetése ezért hiba volt, de Európának a jövőben mégsem kell szomorkodnia, ha elhagyja a közös valutát:

 

„Ha félreteszi a centralizációt, az EU túlélheti és felvirágozhat. Máskülönben kudarra van ítélvel”

 

Egy lépést vissza

 

Az euró több európai ország számára kényszerzubbony. Ahelyett, hogy az adott ország szükség szerint tudná leértékelni valutáját, kénytelen fájdalmas deflációt (bércsökkenést és életszínvonal-csökkenést) elviselni. Hiszen pont a defláció volt az első világháború után a második világégés okozója. Akkor a kényszerzubbony az aranystandard helytelen használata volt. Nem tanult Európa a saját hibáiból?

 

Ezért is javasol Le Pen egy lépést vissza – az ECU-hoz, ami az euró elődje volt, és ami könyvelési és fizetési egység volt, nem valuta. Minden országnak megvolt a maga pénzneme, amelynek árfolyama többé-kevésbé fix volt, ahogy a többi pénznemhez képest is fix volt. De ha a szükség úgy hozza, az ország megváltoztathatta valutájának értékét az ECU-val szemben, és probléma setén leértékelhette azt.

 

Kell egy B-terv

 

Az európai integráció elvakultjai állítják, nincs B-tervük. Sem Görögország, sem Nagy-Britannia, Olaszország vagy Franciaország távozására. Ez veszélyes politika. A jövő bizonytalan. Mindenkinek kell egy B-terv, az életünket irányító politikusoknak pedig még inkább. Ideje beszélni az euró alternatívájáról. (…)

 

Aktuality.sk, Ronald Ižip: Koniec eura v roku 2017? Potrebujeme plán B

Nyitókép: oneeurope.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!