A tömeges tüntetési hullám abban az országban, amit egykoron még csak komolyan se vettünk, tiszteletet követel. Amennyiben a Smer politikusai nem térnek időben észhez, Szlovákiában a romániaihoz hasonló forgatókönyv játszódhat le, mégpedig tragikus kimenettel.

(…)

 

Fordulat a gondolkodásban

 

A kommunizmus bukása után Románia nem érdekelt bennünket. Épp elég volt a magunk baja az ország átalakulásával, a privatizációval és Mečiarral. A változás két évvel ezelőtt állt be, amikor figyelemmel kísértük a románok korrupcióellenes harcát.

 hirdetes_300x300  

 

Az az ország, akit 1989 előtt senki sem vett figyelembe, hűvösre küldte az egykori miniszterelnököt, a minisztereket, az állami hivatalnokokat és a bírókat egyaránt. A kívülről jövő változás (EU) egyfajta fordulatot idézett elő az egyszerű románok gondolkodásában is.

 

Néhány nappal ezelőtt a románok ismét az utcára vonultak. Most nem több ezren, hanem százezren. Az utcára vonult nép szerint a szociáldemokrata kormány sürgősségi rendelettel módosította a büntetőjogot. Eszerint a 44 ezer euró alatti hivatali visszaélés nem bizonyulna bűncselekménynek.

(…)

 

A kis halak és a lakájok

(…)

Robert Fico és Robert Kliňák egyelőre nyugodtak, holott a szlovákok már megmutatták, hogy ha a helyzet megkívánja, igenis tudják mozgósítani magukat (Gorilla, CT-ügy, Bašternák). A Smer krémje valószínűleg most arra támaszkodik, hogy a Romániában kialakult helyzet nálunk nem ismétlődhet meg, mivel a jelenlegi ellenzék a többség számára nem jelent alternatívát.

 

Radikálisok az utcán

 

Az elégedetlenség fokozódik, az emberek pedig valós eredményeket várnak a korrupcióellenes harctól. (…) Ha sokáig fog kelleni az eredményre várni, akkor a frusztráció és felháborodás extrém formában az utcára is kikerül. Amennyiben a Smer politikusai nem kapnak időben észhez, bizony színre léphet a kemény erő.

 

Ha sokáig feszítik a húrt, az egyszer elpattan. És akkor Fico Kaliňákkal egyetemben szeretettel fog visszagondolni az „őrült” Matovičra és a „fasiszta” Sulíkra.

(…)

 

Aktuality.sk, Marek Vagovič: Rumunsko ako výstraha. Pre Fica s Kaliňákom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!