Jozef Brhel a Smer mecénásainak egyike. Ezzel a párttal az átlagosnál jobb kapcsolatai vannak, főlek Robert Kaliňák belügyminiszterrel. Brhel az IT szektorban és az energetikában vállalkozik. Cégei nagyban üzletelnek az állammal, Fico kormányai alatt kötött szerződéseknek köszönhetően 410 millió eurós profitot szereztek.

(..)

Csak kevesen kételkednek abban, hogy Brhel sikerességében közrejátszik a politikai fedezet is. Abban azonban annál inkább, hogy maga a kormányfő is a kezére játszik. Csakúgy, mint az Árszabályozási Hivatal egykori főnöke, Jozef Holjenčík, aki az energiaárak körül kirobbant botrány miatt lemondott posztjáról.

 

Fico, a lobbista

 

 hirdetes_400x285  

Jó példának szolgál az Ipoly folyón épült víztározó. A projekt megvalósítását 1,2 milliárd euróért a Hyco cég kapta meg, ami mögött Brhel emberei állnak. Az engedélyt a gazdasági minisztérium adta ki, a Smer irányítása alatt. Ezzel pedig az ÚRSO is egyetértett, miközben Holjenčík olyan cégek szerveiben ült, amelyeknek személyes kapcsolatban álltak a Hycoval.

 

Fico sem tétlenkedett, kétszer is lobbizott az erőmű megépítéséért a kínai miniszterelnöknél, ugyanis a projektbe kínai befektetők is beléptek volna. (..) Ma a Hyco cég szervezeteiben Maroš Kondrót (Smer) asszisztense ül. Kondrót Brhel osztálytársa volt a gimiben, amikor pedig 1995-1998 között államtitkárként dolgozott, Kondrót volt az alkalmazottja.

 

Vér szerinti testvérek

 

Fico azzal védte Holjenčíket a botrány során, hogy a Radičová-kormány alatt is ő volt az ÚRSO elnöke. Ez azt jelenti, hogy visszahívhatta volna, pedig abban az időben ez gyakorlatilag lehetetlen volt.

 

A legfontosabb az, hogy Holjenčík 10 évig teljes mértékben Fico embere volt. Az Árszabályozási Hivatal vezetője 2007-ben lett, Fico első kormánya idején. Kapcsolatuk még szorosabbá vált akkor, amikor a második Dzurinda-kormány alatt együtt beszélték meg az energetika problémáit. (..)

 

 

Holjenčík elment, azonban ez semmin nem változtat. Az energiaszektorban továbbra is a Smer-közeli oligarchák irányítanak majd. Védelmük pedig erős a kormányhivatalban. Egy lobbizó politikus, aki azt állítja, hogy az emberekért dolgozik. Igen, dolgozik. A saját embereiért, akik segítettek neki pártot alapítani.

 

aktuality.skMarek Vagovič: Ako Fico s Holjenčíkom pomohli oligarchovi

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!