Nem lehet nem észrevenni az Igor Matovič és Bugár Béla közti ellentétet. Az OĽaNO vezetője a Most-Híddal szemben könnyen előrukkolhat a „magyar kártyával“, mégpedig az MKP segítségével.

 

„Nem szabadna az MKP-val úgy bánnunk, mint egy rühes kutyával.  Bugár ugyanis ezt teszi“ – jelentette ki a DenníkN-nek adott interjújában Igor Matovič.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

A közelgő megyei választások pillanatnyilag az SaS, az OĽaNO és a KDH közti együttműködést tesztelik. A következő parlamenti választások után (amennyiben rendes időpontban vagy előrehozottak lesznek) a Richard Sulík–Igor Matovič–Alojz Hlina-féle trió lehetaz új kormánykoalíció magja.

 

A kérdés azonban az, hogy ki alkotná a kormányt a Smer és ĽSNS nélkül, ugyanis a három jobboldali pártnak szüksége lenne további szövetségesekre. Mivel a Most-Híd kiesik a játszmából, miért ne nyújthatnának segítő kezet az MKP-nak arra, hogy eltávolítsa Bugárékat?

 

Valahogy így gondolkodhat Igor Matovič is.

 

(…)

 

A megyei választások során előfordulhat, hogy mindkét magyar érdekeltségű párt közösen fogja támogatni egymás jelöltjeit. A parlamenti választások során azonban ismét mindkét párt a magyar kisebbség kegyeit fogja keresni. Ebben az esetben pedig a Most-Híd és az MKP közötti rivalizálás ismét legyezőzhetetlennek bizonyulhat.

 

Kikerülni a kisebbségi helyzetből

 

Nehezen elképzelhető, hogy miképpen tudna segíteni Igor Matovič az MKP-nak abban, hogy túllépje az 5 százalékot. A magyaroknak ezt saját maguknak kell megoldaniuk.

 

A SaS, az OĽaNO és a KDH kinyújtott karja azonban mindenképpen lehetőséget kínál az MKP számára.

 

(…)

 

A szlovákoknak sem jó az, ha a magyar kisebbség felének nincs parlamenti képviselete. A Most-Híd már kormányzott a jobboldallal és a baloldallal is, és megmutatta államalkotó képességét.

 

Éppen itt az ideje, hogy legalább az ellenzéki pártok vezetői tárgyaljanak az MKP vezetésével, és felmérjék a lehetséges együttműködés módozatait az ország egésze érdekében.

 

Aktuality.sk, Lukáš Krivošík: Maďarská stratégia Igora Matoviča

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!