Vladimír Mečiar elszalasztotta a lehetőséget a TA3 műsorában, hogy némi részvétet mutasson. Ehelyett hazugságok, kitalációk és valótlanságok sortüzével állt elő, ahogy régen is. És ennek tetejébe azzal fenyegetőzött, hogy ha bekeményít, akkor „elmond mindent, amit tud” – és alapjaiban rengeti meg egész Szlovákiát.

 

Igazat csak a [vita] legelején mondott, mikor megköszönte a „televízió vezetőjének a meghívást”. Nyilván Ivan Kmotríkra gondolt, a TA3 tulajdonosára.

 

Mikor 1995 után Mečiar emberei az elég meredeknek tűnő ifj. Kováč „önelrablásának” teóriájáról prédikáltak, egyöntetű támogatást csak egyetlen médiumban kaptak – a HZDS napilapjában, a Szlovák Köztársaságban. Több HZDS-es forrás is alátámasztja, hogy abban az időben Kmotrík is támogatta Mečiar napilapját…

 

 hirdetes_300x300  

Mečiar többi kijelentése csupán hazugság és kitaláció kombinációja volt, ami minimális mértékben tartalmazott igazságot. (…)

 

Nem két amnesztia volt, csak egy.

Ez kitaláció. Ifj. Kováč elhurcolásáról szóló amnesztiából kettő volt. Egy hibásan előkészített (nyelvtanilag és jogilag is). A másik egy javított volt.

 

A SIS nem tudhatott az elhurcolásról, csak a SIS tisztjén, [jaroslav] Svěchotán keresztül.

Ez esetben arről van szó, hogy a felelősséget egy olyan emberre hárítsa, aki már nem él. Mečiar állításai azonban nem felelnek meg a tényeknek. A nyomozás megállapította, hogy 1995 augusztusában az elhurcolás akcióját maga Ivan Lexa, a SIS vezetője felügyelte. (…)

 

Ifj. Kováčra körözést akartak kiadni Szlovákiában, ezért tűnt el.

Mečiar egy olyan értekezletre emlékezett vissza, amelyen részt vett a főügyész és a belügyminiszter is, és ahol állítólag egyezség született Ifj. Kováč letartóztatásáról. Ilyen értekezletek nyilvánvalóan voltak, de biztosan nem az „önelrablás” okán. 1998 után, az első Dzurinda-kormány idején a titkosszolgálat és a nyomozók arról beszéltek, hogy Ifj. Kováč elhurcolását a Lexa vezette SIS rendelte el – azzal a céllal, hogy külföldön is elfogató parancsot adjanak ki ellene. Két héttel az elhurcolás után Lexa a kormányhivatalban beszélt Mečiarral.

 

Kováč államfő azt mondta Mečiarnak, hogy előre tudta, hogy fiát elhurcolják.

Ez egy alattomos vád a volt köztársasági elnök ellen, aki ezt nem cáfolhatja, mert tavaly meghalt. Az állítás, hogy Kováč jó előre tudott fia „szökéséről”, miközben Mečiar nem tudott semmiről, az a kitalációk mintapéldája. Nyilván épp fordítva volt.

 

(…) A SIS ügynökére, Fegyveresre az ellenzék gyakorolt nyomást, hogy hamisan tegyen tanúvallomást a SIS ellen.

 

Tény, hogy Fegyveres mögött felsorakozott az ellenzék. Az is igaz, hogy állítólag egy külföldi lakással is rendelkezett, amit valaki finanszírozott. De senki sem bírhatta rá, hogy hamis tanúvallomást tegyen a SS ellen, hiszen a bűntényt – ifj. Kováč elrablása – Lexa titkosszolgálatának kellett megszerveznie és elkövetnie.

 

Kováč államfő kegyelemben részesítette saját fiát és Kočnert a Technopol-botrány kapcsán.

Ez Mečiar egyetlen olyan állítása, ami megállja helyét. Igen, Mečiar amnesztiáin kívül voltak ellentmondásos döntései Kováč államfőnek is (…). Ugyanakkor az államfői kegyelem csak Szlovákiában akadályozta meg letartóztatásukat, külföldön nem.

 

A SIS érintettségéről a Remiáš-ügyben nincsenek új bizonyítékok.

Ez nem igaz, vannak új bizonyítékok. Ezek alapján nyitották meg újra a Remiáš-ügyet. A SIS érintettségéről (…) az alvilág egykori feje, Mikuláš Černák is írt könyvében, amelyben kijelentette, hogy hajlandó vallomást tenni.

 

A gyilkosságot a SIS rendelte meg, és valószínűleg a Sýkora-klánnak kellett végrehajtania. A gond az, hogy Miroslav Sýkora ezt már nem erősítheti meg, őt is meggyilkolták.

 

Kováč államfő „pénzéhes” volt

Ez a vád kegyelemsértő. A tények szerint Kováč államfő támogatásra szorult Radičová és Fico miniszterelnökök alapjából. Eközben Mečiar többmilliót érő ingatlannal bír (Elektra, Baračka családi hotel Trencsénteplicen), limuzin járműpark sofőrrel és személyes testőrrel – anélkül, hogy meg tudná magyarázni vagyona eredetét és hogy miből fizeti ezek a többezer eurót kitevő kiadásokat.

 

A Nemzeri Tanács már hétszer konstatálta, hogy Mečiar amnesztiái törvényesek és megváltoztathatatlanok.

Mečiar amnesztiái talán tényleg törvényesek, de egy demokratikus alkotmányos rendszerben nem lehetnek megváltoztathatatlanok. A Nemzeti Tanács ráadásul semmi olyasmit nem konstatált, amit Mečiar mondott. (…) Az alkotmánybíróság is csak azt állapította meg, hogy az amnesztiákat az államfő nem törölheti el. (…).

 

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Mečiar predviedol, ako klamať cez mŕtvoly

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!