Robert Fico egy olyan évet tudhat maga mögött, amely radikálisan megváltoztatta. Pontosan az történt vele, amit szeretett volna elkerülni. Lefoglalta a túlérésért folytatott harc, úgy mint elődjeit, Mečiart és Dzurindát.

 

Robert Fico kormányainak első évét már kétszer jellemeztük. 2007-ben és 2013-ban. Az első és második esetben is érvényes volt, hogy Fico megszállottan szerette volna elkerülni Mečiar és Dzurinda sorsát – hogy népszerűségének csúcsán távozzon.

(..)

Bebetonozva a védelembe

 

 hirdetes_300x300  

Amióta nyomás alatt van a Smer – és amióta zuhan – Ficonak egy teljesen új stratégiáját látjuk. A plakátkampány fő arca Fico. Egyedül. Emberemlékezet óta offenzív, harcos és szembesítő volt (aki készen állt a távozásra), most azonban hirtelen kerüli a konfliktusokat. Távozásának témája pedig tabunak számít.

 

Fico nem az elegáns politikai távozásnak lett a mestere, hanem a defenzív visszavonulási „harcnak”. Frontvonalak és csataterek nem is léteznek. Az ellenzék és Danko viaskodni szeretne az energiaárakkal? Semmilyen harc nem lesz, az árak csökkennek. Bašternák fejét követelik? Tessék parancsolni, eljárás alá vonják. Egyre többne szeretnék visszahívni a mečiari amnesztiákat? Rendben, vágjunk bele…

 

Fico visszavonul, pontosabban menekül minden politikai csatározás elől, amely gyengíthetné. Mint Kutuzov. A politikából való távozásáról pedig már egy szó sem esik. Kedvenc témáját márt nem engedheti meg magának.  Fico pont abba a pozícióba került, amelyet tíz évvel ezelőtt ellenségesnek tartott. Ismétli, hogy nincs más alternatívája, de ez nem érvényes a kormányára, csak őrá. Nem maradt választása.

 

aktuality.sk – Komentár Daga Daniša: Rok, ktorý Fica celkom zlomil

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!