Az aktuális cseh politikát vagy reggel, vagy délelőtt érdemes kommentálni, mivel estére már teljesen más helyzet áll fenn. Kár a szóért és a betűért. Az egyetlen, ami nem változik, az a harcnak az alattomossága.

 

Politikai állat…

 

Egy cseh kommentátor megkockáztatta azt, hogy ezalatt a prágai felkelés alatt új megnevezéssel illesse Zemant: „politikai állat a Várban”.

(…)

 hirdetes_300x300  

 

Aki a kamerák előtt a miniszterelnökre pálcával hadonászik, annak a tisztelet maradékának elveszítésével is számolnia kell. Tekintet nélkül az elnök úr korára.

 

Zeman megérezte a lehetőséget arra, hogy az alkotmányjog megkerülésének kombinációjával, a túlzott önbizalmával és alattomosságával pár napig, vagy pár hétig ismét a Hradzsin szultánja lehessen. Mindezt az alkotmányban leírtakra és a jó szokásra való tekintet nélkül.

 

Sobotka miniszterelnök fél lábbal már csapdában volt. Elég volt úgy folytatnia, ahogyan elkezdte, és kelepcébe is esett. Végül a kétes miniszter helyett a kormányfő vált a saját tervének áldozatává.

 

Mi várható? Semmi jó

 

A káoszban szinte teljesen feledésbe merült a fejetlenség valódi okozója – a megbízhatatlan Babiš miniszter. Elegendő lett volna ennél a témánál maradni, és a többi dolog meg sem történt volna.

 

Az a próbálkozás, hogy az elnököt úgy neveljék meg, hogy inkább legyen cseh államfő mint önmaga, nem biztos, hogy sikeres lesz.

 

A jogi kitalációkon kívül az időt fogja saját maga segítségére hívni. Ideiglenesen elodázni Babiš visszahívását lehetővé teszi neki azt, hogy az összes többit a saját nyomorúságában hagyja fetrengni.

(…)

 

A bohózat folytatását biztosra vehetjük. Ami bizonytalan az az, hogy miképpen fog hatni ez a bohózat a választókra.

 

Minden bizonnyal újra beigazolódik, hogy a politikában a sikernek mindig a legalattomosabbak tudnak örülni.

 

Aktuality.sk, Ľubomír Jaško: Zeman, sulátn z Hradčian

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!