Az extrémisták és a radikálisok behoztak az európai politikába egy érdekes problémát. Megoldásokat és megmentőket látunk ott is, ahol nincsenek. Például Macronban.

 

Macron csupán egyetlen egy dologért érdemelte ki a tapsvihart – azért, hogy az eurózónában nem biztosította ki a gránátot. Pontosabban: félrenyomta Le Pent.

 

Máskülönben Franciaország Macronnal az élén ugyanaz marad, mint ami eddig is volt. Az eurózóna problémája, és az EU páciense.

 

 hirdetes_300x300  

Sőt, még azt is feltételezhetjük, hogy a szociálliberális Macron nemhogy megoldja a problémákat, de még jobban elmélyíti őket.

(…)

 

A franciák (Marcont is beleszámítva) átruháznák nemzeti adósságaikat a valutaunióra. Tehát Szlovákiára is. Hasonlóan, mint ahogyan azt Görögország, Olaszország és az euróklub többi, rokkant tagja is tette.

 

Szerencsére a németek gyors és tömör üzenetet küldtek Macronnak: felejtsd el! A hozzáállásuk nem politikai. Ezt a német szocialisták, konzervatívok, liberálisok és mindenki más is aláírja. A játék arról szól, amit mi csak úgy nevezünk: nemzeti érdek.

 

A németek nem akarják a saját nyakukba venni a súlyos francia (vagy éppenséggel olasz) adósságot. Mindemellett  helyesen emlékeztetnek mindenkit arra, hogy az adósságot minden nemzetnek magának kell törlesztenie. Reformokkal vagy fájdalmas kiadáscsökkentésekkel…

(…)

 

A probléma azonban ott gyökeredzik, hogy a német recept – nemzeti reformok és az adósság csökkentése – pontosan az, amit Macron nem tud alkalmazni.

 

Macron nem egy fiatal újító, hanem egy fiatal europopulista, aki a franciákat a haladás útjával kecsegtette…Macron Európa-orientált nézetei azonban semmi másról nem szólnak, mint arról, hogy miképpen kell a franciák adósságát a németekre és az eurózónára rásózni.

 

Macronnak nincs erős pártja, nincsenek képviselő, és nincs egy erős kormánya sem. Kár. Franciaországnak ugyanis szüksége vagy egy nemzeti, és nem európai szintű megoldásra.

(…)

 

Aktuality.sk, Dag Daniš: Pozor na Macronove triky. Zasihali by aj nás

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!