Becsüli Donald Trumpot, Orbán Viktort és Richard Sulíkot. Kritizálja Emmanuel Macront, a politikai korrektséget, az elitet és a főirányú médiát, amelyek – szerinte – kudarcot vallottak a migráció kérdésében. Az Aktuality.sk interjúja Lenka Zlámalovával, az echo24.cz publicisztájával.

 

(…)

 

Kire szavazott volna az amerikai elnökválasztáson?

 

 hirdetes_810x300  

Trumpra.

 

Mi az oka?

 

Trump egyértelműen nem a politikai korrektség ellen harcol. Nagyon nyíltan kiáll például több LGBTI kezdeményezés mellett. Trump ugyanakkor egy nagyon egészséges visszatérést jelent az igazán fontos témákhoz, amelyeket kinyomtak a köztudatból. Amerikában például az aktív korú férfiak 15 százaléka nem dolgozik. Nem állítom, hogy Trump mindent jól csinál: a társadalom azonban szétesőben van, és végre elkezdett tenni ellene.

 

Nem zavarja önt, ahogy a nőkkel bánik?

 

Nyilvánvaló, hogy Trump nem épp választékos és nem is egy esztétikai csoda, de nem is eszerint választunk államfőt. Ezen kívül úgy gondolom, hogy ez (Trump állítólagos nőgyűlölete – a szerk. megj.) erősen eltúlzott dolog. Az amerikaiak nem éppen gálánsak a nőkkel, ami a politikai korrektség eredménye. Nem várható el, hogy valaki felsegíti a kabátunkat, vagy átadja a helyét. Hamarább történik meg, hogy valaki a képünkbe vágja az ajtót, nehogy véletlenül szexuális megkülönböztetéssel vádolják meg.

 

Franciaországban Macronra vagy Le Penre szavazott volna?

 

Egyikre sem. Nem mentem volna szavazni.

 

Miért?

 

Macron egy üres valami. Nem gondol semmit semmiről, de remekül adja el magát. Egy kommunikációs géniusz, aki azt mondja az embereknek, hogy ők a legfontosabbak a Földön.

 

Le Pen a migrációs kérdésben jelentősen mérsékelte magát, egyáltalán nem szélsőjobboldali jelenség. Ráadásul, létrehozott egy ligát az ismert párizsi homoszexuálisokból, akik a párt alelnökei. Ugyanakkor, ha átültethette volna gazdasági programját a gyakorlatba, Franciaország csődbe jutott volna. Le Pen ugyanis nemzeti szocialista.

 

Kit választana Magyarországon?

 

Azt hiszem, Orbánt. Felróják neki, hogy korlátozza például az Alkotmánybíróságot. De ha elolvassa a szaktekintélynek számító jogász ide vonatkozó elemzését, akkor rájön, hogy [Orbán] olyan intézkedéseket vezet be, amelyek teljesen szokványosak. Ugyanakkor nem tetszik, hogy államosítaná a bankokat.

 

Kire szavazna Szlovákiában?

 

Richard Sulíkra.

 

Miért?

 

Mert hasonlóképp látja a világot, mint én. Társadalom szintjén konzervatív, gazdaságilag liberális.

 

A szlovák média az Unióról tett kijelentései miatt bírálja. Például, hogy nem akarja, hogy az első ligában legyünk, amivel keletebbre nyomja Szlovákiát. (Az első liga a többsebességes Európa magja, azon rész lenne/lesz, amely szorosabb és mélyebb integrációt akar bevezetni, több jogot adna át Brüsszelnek a nemzeti kormányok hatásköréből – a szerk. megj.)

 

Ha elfogynak az érvek, akkor előkerül a hitleri vagy putyini párhuzamokkal való megbélyegzés. Ez esetben olyan kliséket gyártanak, hogy nem ülhetünk az ő asztalukhoz, hogy nélkülünk döntenek majd rólunk, és hasonlók. De mit jelent tulajdonképpen az első liga? És mi is az előnye? Kétszer nagyobb adók?

 

Én azt szeretném, ha a politikusok a mi érdekeinket védenék. És nem cseh érdek, hogy belépjünk az eurozónába, sem az, hogy harmonizáljuk az adókat. Úgy hiszem, hogy a szlovákok még örülhetnek, mert Macronnak nagy tervei vannak, ami a közös pénzügyminisztérium létrehozását illeti. Meggondolatlanul és bármi áron az első ligába tartozni csak a kulturális komplexitásról árulkodik.

 

Azok, akik ezt akarják, nyilván alacsonyabb rendű társadalomnak tartják magukat. A többsebességes Európa ugyanakkor nagy lehetőség, hogy csak azt választhassuk ki, ami számunkra előnyös.

 

Kit tekint ön szélsőségesnek? Holand Wilderst?

 

Nem. Kotleba például szélsőséges, de ez már teljesen külön lapra tartozik.

 

 

Aktuality.sk, Novinárka, ktorá odhalila Babišove podvody: Je nebezpečnejší ako Mečiar

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!