A Volkswagen pozsonyi üzemében sztrájkhangulat jött létre. Ennek oka a Zoroslav Smolinský által vezetett szakszervezet a bérek 16 százalékos emelésére irányuló követelése.

 

A 12 ezer főt foglalkoztató autógyár történései már most befolyásolja Szlovákia nagy részét. És ezt minimum két módszerrel teszi. Először is, a Volkswagen magas bérszintje (körülbelül 1800 euró) a pozsonyi üzem kerítésein kívül is emeli a fizetéseket, persze érthetően nem olyan magasságokba.
(…) Nem szeretne és tudna mindenki, aki máshol dolgozik a Volkswagenben dolgozni, de az üzem működése biztosan pozitív hatással van a más cégekben kifizetett bérekre. Ha több ilyen nagyvállalat lenne Szlovákiában, akkor a még nagyobb lenne a nyomás a fizetések emelésén a gazdaságban.

 

Másodszor, a  Volkswagen szakszervezetének képessége a dolgozók pénzügyi és nem pénzügyi juttatásainak kialkudására modellként szolgálhat más autógyárak dolgozóinak, de más szlovákiai cégeknek is. Lehet, hogy a közeljövőben több „modern szakszervezet” létrejöttének lehetünk szemtanúi más üzemekben.

 

 hirdetes_810x300  

Az alkalmazottak és munkaadók közötti egyezkedésnek az az előnye, hogy eredményeképpen létrejöhet egy olyan egyezség, amelyben mindkét oldalnak figyelembe kell vennie a cég lehetőségeit úgy, hogy ne öljék meg a jövőbeli kilátásait. Mindkét oldalnak engednie kellesz valamiben.

 

Szimpatikus, hogy ebben az esetben az események a dolgozók és a vezetés között zajlanak, a politikusoknak csak mellékszerep jutott a Volkswagen körüli helyzetben.

 

Aktuality.sk –  Komentár Lukáša Krivošíka: Čo odbory vo VW vyjednajú, ovplyvní celé Slovensko

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!