Katarína Staroňová (39) az aktuality.sk – nak adott interjújában beszélt az ápolónők viszontagságos helyzetéről, s arról, hogy egyes ügynökségek csábító ajánlatai milyen szélsőséges ellentétben állnak az ausztriai valósággal.

 

Katarína Liptószentmiklóson született és 6 évvel ezelőtt érkezett Bécsbe, ápolónőként. Szerződését a taxiban íratták alá vele, s ápolónői ténykedése első szakasza maga volt a földi pokol.

 

 

 hirdetes_400x285  

Milyen problémákkal küzdenek a Szlovákiából Ausztriába érkező ápolónők?

 

Minél tovább, annál nehezebb ügynökség közbenjárása nélkül találni itt munkát, még ha gyakorlatilag „vállalkozók” vagyunk is. S mivel a piacot az ügynökségek uralják, esélyünk sincs egyedül munkához jutni. El kell fogadnunk az ügynökségek feltételeit, ha dolgozni szeretnénk.

 

Hogy fest mindez a gyakorlatban?

 

A szlovákiai és osztrák ügynökségek egyaránt munkaajánlatokat tesznek: ápolónőket keresnek Ausztriába. A szlovák ügynökségek külföldi munkavállalásra keresnek ápolókat, az osztrák ügynökségek felkínálják ezeket a helyeket, végül mindkét oldal elkéri a maga részét, a pénzösszeget a munkaközvetítésért. Mindezt úgy, hogy Ausztriában tilos, hogy egy ügynökség más ügynökségek alkalmazottjait közvetítse és közben bezsebelje a pénzbeli juttatást, jutalékot. Végül az ügynökség határozza meg a fizetésem mértékét, a munkakörülményeimet és a különböző kihágásokért járó büntetéseket is.

 

Próbálja meg ezt a saját példáján bemutatni.

 

Egy ápolónő napi átlagbére bruttó 60 és 80 euró között mozog. Természetesen ez változó, s több tényezőtől függ. Hat évvel ezelőtt kezdtem el dolgozni Ausztriában, a munkaközvetítésért felszámolt összeg 440 euró volt.

 

Ezt megelőzően még el kellett végeznem egy ápolónői tanfolyamot, amely 260 eurómba került. Liptószentmiklósról származom, ahol nem könnyű munkát találni. SIma állásinterjúért is 70 eurót kellett fizetnem. Ez még inkább nyomást gyakorol az emberre, szinte belekényszeríti, hogy aláírja a szerződést, hiszen munkát még nem is vállalt, s máris óriási kiadásai vannak. (…) Fél évig törlesztettem végül.

 

Megéri egyáltalán a szlovákoknak ennyi költség után is kinn dolgozni?

 

Egyre kevésbé. Óriási nyomás van az ápolónőkön, rá vannak kényszerülve, hogy szinte bármit elvállaljanak.

 

Tisztán, átlagosan mennyit keresnek a kinn dolgozó szlovákiai asszonyok?

 

600 és 800 euró között. Tény, ami tény, azoknak a nőknek, akik Szlovákia legszegényebb területeiről származnak, ahol valóban lehetetlenség munkát találni, még mindig megéri.

 

Mekkora összeget fizet egy átlagos család az ügynökségeknek az ápolónők közvetítéséért?

 

2000 és 2600 euró közötti összeget. Az összegbeli különbség az ügynökségnek megy és a különböző levonásokra. Ez változó. Némely ügynökség napra, más hónapra fizet, s vannak olyanok is, amelyek csak Szlovákiában fizetik ki az ápolókat.

 

(…)

 

Említette, hogy az ápolónőknek taxis közlekedés van előírva.

 

Nagyon kifizetődő üzlet ez az ügynökségek számára. Így a szerződéses taxisoktól és az ápolónőktől is újabb juttatásokat, pénzösszegeket zsebelhetnek be. A szerződésben benne van, hogy az alkalmazott köteles a cég taxis szolgáltatását igénybe venni.

 

Van sejtése arról, hogy Szlovákia mely járásaiból érkezik a legtöbb jelentkező Ausztriába?

 

(nevet) Elképzelésem sincs. Semmilyen statisztika nem létezik erre vonatkozóan, hiszen hivatalosan mind vállalkozóként vagyunk jelen. Az itt dolgozó nők frusztráltak és elégedetlenek. Két hetet távol töltenek az otthonuktól, nem látják a gyerekeiket, akiket aztán szó szerint az utca neveli. Szép lassan széthull a házasságuk, a családi kapcsolataik. Mivel azonban otthon nincs számukra munkalehetőség, vagy ha van is, csak fele ekkora fizetés mellett, így maradnak külföldön. Az állam pedig boldog, hiszen távollétükkel ezek az emberek nem rontják tovább a munkanélküliségi adatokat.

 

(…)

 

Ismer olyan ápolónőt, akinek éppen így, a távollétnek, a munkának köszönhetően hullott szét a magánélete?

 

A saját példámat mutatnám be. Nekem is széthullott a kapcsolatom, három hónappal az ideérkezésem után. Nem voltunk házasok, nem voltak gyerekeink, s így nem lehetett egyben tartani a kapcsolatunkat. S ebben nemcsak a búcsú és a távollét a bűnös, de az a tény is, hogy a távollét után nagyobb összeggel, magasabb fizetéssel állítasz haza, mint amit a férfi, a partnered megkeres. Ilyenkor szinte azonnal feltámad a gyanú, vajon mit csinálsz Ausztriában, mivel keresed a pénzt?

 

Nem gondolkodott rajta, hogy otthon marad?

 

Nem. Számomra a munkám elhagyása nem jelentene megoldást. Pénz nélkül maradnék, nyakamon a tartozásaimmal.

 

Aktuality.skRudolf Sivý:  Realita slovenských opatrovateliek: v Rakúsku zarobia 600 až 800 eur

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!