Ha az erősödő MKP mellett megjelenik a politikában egy új centrista párt, a Most-Hídnak elég nehéz lesz bejutnia a parlamentbe a következő választásokon. A kormányban tehát muszáj lesz távolságot tartania.

 

(…) A Magyar Közösség Pártja a Polis felmérése szerint nem csak hogy bekerülne a törvényhozásba, de 5,3 százalékos eredményével jobban szerepelne, mint a Most-Híd (5,2 százalék).

 

Persze, ez csak egyetlen fecske. Trendről akkor beszélhetnénk, ja az MKP parlamentbe-jutását más felmérések és ügynökségek is megerősítenék.

 

 hirdetes_810x300  

A Most-Híd számára azonban olyan kihívásról van szó, amit nem hagyhat figyelmen kívül. A 2016-os választásokon Bugár Béla pártja 6,5 százalékot ért el. Arányaiban és kapott voksok alapján is ez volt az eddigi legrosszabb eredménye abból a három választásból, amelyen eddig részt vett.

 

A Most-Hídnak részben magyar, részben szlovák választói vannak. Az előbbieknek a következő szavazáskor az MKP már érdekesebb lehet, az utóbbiak számára pedig egy új centrista párt, ami lehet a Progresszív Szlovákia vagy Miroslav Beblavý készólő formációja. Akárhogy is, a Most-Híd még akkor is kívül rekedhet a parlamenten, ha csak viszonylag kisszámú választót veszít.

 

Hogyan reagálhat egy párt, ha egy ilyen két tűz közötti helyzetbe kerül? Talán csak az segítene, ha erőteljesebb szerepet harcolna ki a kormánykoalícióban.

 

A Most-Hídnak olyan témákat kell majd mutatnia, amelyek mellett kitarthat. El kell különülnie a kormányban és érvényesülnie koalíciós partnereivel, az ellenzékkel és az új politikai szereplőkkel szemben.

 

És mindezt még azelőtt kell megtennie, hogy az MKP végérvényesen maga mögé utasítaná.

 

Aktuality.sk, Komentár Lukáša Krivošíka: SMK v parlamente vyzve bugárovcov

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!