A többsebességes Európáról egyelőre egy dolgot tudhatunk: a németek és a franciák a spanyolokat és az olaszokat választották ki hozzá. Pont ez a négy ország találkozott márciusban Versailles-ban, ahol megszületett ez a terv.

 

A szlovák kormány kifejezte részvételi szándékát. Pont ezért kell nagyon figyelmesen követnünk, mi történik azokban az országokban, amelyekhez csatlakozni szeretnénk. A gondjaik hamarosan ugyanis a saját problémáink is lehetnek. Sajnos, az olaszok gondjai is.

(…)

Ha az olasz helyhatósági választások eredményei születnek a 2018-as parlamenti választásokon is, akkor az Európa-párti politikai erők az ellenzéki oldalra kerülnének. Pont ezt akarja majd megakadályozni a francia-német tandem. Valószínű, hogy ősszel a német választások után az unióban gyors tempóban kezdik majd megoldani az olasz problémákat.

 

  hirdetes_300x300   

Menekültek és bankok

 

Elsősorban a menekültek problémájáról lesz szó, akik ezen a héten is rekordszámban érkeztek az olasz partokhoz. Ezután jöhet az olasz bankok adóssága. A héten Rómának két velencei bankot kellett megvédenie. Csak kettőt – 17 milliárd euróért. A görög pénzügyi válság összehasonlítva az olasz veszéllyel semmiség.

(…)

Szolidaritás? Igen, szociális is

 

Ha a problémák megosztása tényleg feltételévé válik a magnak, akkor Berlinnek és Párizsnak jelezni kellene, hogy itt, Szlovákiában is van egy olyan problémánk a belépésünk óta, ami szintén szolidáris megoldást követel. Egy szolidáris problémáról van szó – a fizetéseinkről és nyugdíjainkról, amelyek csak töredékei a német, francia, vagy olasz béreknek. (…)

 

Mikor fogalmazzuk meg követeléseinket?

 

Ez a félév a német és olasz választások között hektikus lesz. Robert Fico vélekedése, miszerint a maghoz tartozás azért éri meg, mert ott leszünk a pénzek elosztásánál, csalóka. Ebben az esetben nemcsak a pénzt, hanem a költségeket és problémákat is szétosztják majd.

 

Ha nem tudjuk majd keresztülvinni a sajátjainkat, akkor a maghoz tartozásnak nincs előnye számunkra. Van mit kínálnunk – tudnunk kell azonban, mit akarunk érte. Meg kell fogalmaznunk prioritásainkat, feltételeinket, igényeinket. Vajon mikor kezdődik el a komoly közösségi vita erről a témáról?

 

Aktuality.sk – Komentár Zola Mikeša: Aby sme v jadre únie neboli iba sluhom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!