Most, hogy növekszünk, Fico és Danko szerint már csak kényszeríteni kell a „kapitalistákat”, hogy emeljék a munkások fizetését. Tényleg ennyire egyszerű lenne?

 

A számok egyértelműek – a szlovák gazdaság évi 3 százalékos növekedési ütemet ér el. Euróban kifejezve ez azt jelenti, hogyhogy minden évben 2 milliárddal többet termel Szlovákia az előző évhez képest. Ez a tempó Európa leggyorsabban fejlődő felső negyedéhez sorol minket.

 

De itt kezdődik és ér véget az optimizmus. Mert nem az a lényeg, hogy mennyivel gyarapodunk, hanem hogy hogyan. És Szlovákiában ez egyértelmű: azért gyarapodunk, mert eladósítjuk magunkat. Jobban, mint bárki más.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák állampolgárok összesen egy évben 2,5 milliárd eurónyi új hitelt vesznek fel. Ebből a pénzből elsősorban ingatlant vásárolnak, ami közvetlenül gyorsítja a gazdasági növekedést. Ha a szlovák polgárok nem adósítanák el magukat, a gazdaságunk recesszióba süllyedne.

 

Szlovákia nem azért növekszik, mert többet és hatékonyabban dolgozunk, hanem azért, mert az emberek adóbéklyót hurcolnak magukon. Az adósság csak rövidtávon segít, de hosszútávon visszaveti a gazdaságot, és így csak bottal üthetjük a csehek nyomát, akik háromszor gyorsabban bővülnek, mint ahogy eladósodnak, vagy épp a németekét, akik anélkül bővülnek, hogy növelnék adósságukat.

 

Szlovákia elmaradottságának oka az, hogy nincs tőkénk. Míg Nyugat-Európában a vállalkozók azt a pénzt használják beruházásra, amit évek hosszú során felhalmoztak, addig a szlovákiai vállalkozók kénytelenek kölcsönt felvenni. A szlovákiai „kapitalistáknak” hitelt kell fizetniük. És így sosem lesznek képesek olyan fizetést kínálni a szlovákiai munkásnak, mint Nyugaton.

 

Olyan illúziót gyártani, hogy az életszínvonalat pusztán állami rendelkezésekkel emelni lehet, hibás és populista elgondolás. A kormánynak nincs jogköre másra, csak a minimálbér emelésére és a munkaviszony feltételeinek befolyásolására, amivel végeredményben csak deformálja a piacot, csökkenti a gazdasági növekedést és ezzel a dolgozók bevételeit is.

 

De ezt az emberek többsége nem hiszi el. Nem tudatosítja, hogy ha valaki szegény és ki akar törni a szegénységből, egy választása van, takarékoskodni és még többet dolgozni. Azzal, hogy eladósítja magát, élete nagy lehetőségére és a társadalmi egyenlőségre várva, csak még rosszabb helyzetbe kerül.

 

Mert a jólét magától jön ugyan, de csak azután, hogy az emberek tehetősebbekké válnak. Akkor majd maguk is azt mondják, hogy éjszaka és hétvégén nem fognak dolgozni – semmi pénzért.

 

Ez az az ok, amiért a Nyugaton szociális jólét uralkodik, és nem azért, mert azt a kormány előírta. Mi teljesen fordítva csináljuk. És így Szlovákia szegény ország marad, míg az emberek meg nem értik a gazdaság lényegét, hogy az egyetlen recept a meggazdagodásra a munka és a takarékoskodás. Végtére is van hova fejődni. De ez aligha aratna sikert egy politikai párt szlogenjeként.

 

Aktuality.sk, Komentár Ronalda Ižipa: Dokedy bude Slovensko chudobné

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!