Bugár Béla azt állítja, hogy az autópálya alatti telkeken csak a véletlennek köszönhetően keresett. A kérdés az, hogy nem segített-e rá. Például akkor, mikor a Most-Híd a Radičová-kormány része volt.

 

Bugárnak sikerült mesésen jövedelmező bizniszt nyélbe ütnie. 2006-ban Úszor mellett (Kvetoslavov) 25 ezer euróért vásárolt telkeket (mint termőföldet). 2014-ben aztán eladta őket a Nemzeti Autópálya Társaságnak több mint 500 ezer euróért.

 

Két évvel később, a választások előtt ennek köszönhetően kölcsönözhetett saját pártjának 400 ezer eurót kampánycélokra. Öt százalékos kamatra.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár ezen ügyletében nem lenne semmi gyanús, ha tényleg véletlenről lenne szó. Csakhogy – ez a forgatókönyv elég valószínűtlennek tűnik.

 

Az ellentmondások épp Bugár magyarázkodásából ered:

 

„Az [R7-es] nyomvonalát csak 2011-ben hagyták jóvá. Olyan telkekről van szó, amelyeket a Nemzeti Autópálya Társaság ugyanúgy vásárolt meg, mint száz másik telektulajdonostól”

 

Az első mondat ül. A nyomvonalat tényleg 2010-2011-ben határozták meg. De épp ez a gond. A 2010-es választások után a Most-Híd egyike volt a kormánykoalíció négy pártjának, és a koalíciós tárgyalásokon a közlekedésügyi tárcát igyekezett megszerezni. Bár a miniszteri posztot az erősebb KDH kapta meg, a Most-Hídnak sikerült keresztülnyomnia saját jelöltjét az államtitkári székbe.

 

Röviddel ezután a Most-Híd képviselői rendkívül aktívan vettek részt az R7-es többé-kevésbé már kész projektjében. Beterjesztették az eredeti nyomvonal visszavonását, amivel pedig egyébként a környezetvédők és az önkormányzatok is elégedettek voltak, és helyette újat javasoltak.

 

Sikerült. A minisztérium vezetése 2010 után átdolgozta a projektet és új nyomvonalat határozott meg. Épp azt, ahol a „körültekintő” Bugár korábban megvásárolta a telkeket (Úszor mellett). Talán épp azért, mert [a vásárlás pillanatában] nagyon is jól ismerte pártja „előnyben részesített megoldását” az R7-es nyomvonalát illetően…

 

Bugáron kívül a környéken a párt más képviselői is vásároltak telkeket, beleértve a Szlovák Földalap korábbi vezetőjét. Mindannyian kerestek rajta.

 

Fico kormánya alatt (2014) Bugár eladta a telkeket az államnak. De csak apró formalitásról volt szó. A döntő harc a „megfelelő útvonalért” 2010-ben és 2011-ben zajlott, amikor a Most-Híd a koalícióban, Bugár emberei pedig a közlekedésügyi minisztériumban voltak.

 

Egyébként pedig, Bugár akkor kezdte jövedelmező ügyleteit a telkekkel és ingatlanokkal (nagyszarvai kastély négy millió euró értékben), amikor már szándékában állt kihátrálni a politikából illetve az MKP-ból.

 

Mégis kétszer is kormányra került. És közben elfelejtett kihátrálni a bizniszből.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Ako Bugár „podojil“ štát

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!