Az indiai-brit Jaguar Land Rover társaság nyitrai autógyára határozottan jó hír. Két év után is. Az 1,4 milliárd eurós beruházás, háromezer ember, 150 ezer autó évente, gyártás kezdete a jövő év során. Később pedig elképzelhető az üzem megkétszerezése.Ígéretesen néz ki.

 

A Jaguar, Land és Range Roverek iránt hatalmas a kereslet, még ha nagyon drágák is. Egy átlagos szlovák csak álmodozhat 100 és 150 ezer eurós autókról, de Németországban, Angliában vagy Kínában nyilvánvalóan  található olyan tömeg, akiknek csak ez hiányzik a boldogsághoz. A nyitrai üzem, ha már most működne, akkor sem tudná lefedni az európai eladásokat.

(…)

Már most el kellene gondolkodnunk azon, hogyan neveljük a ragadozót, hogy egyszer nehogy megharapjon és felfaljon minket. A Jaguar esetében több bökkenő is van. Az első a közlekedés. Zsolna példája megmutatta, hogy az állam képtelen teljesíteni a beruházóknak tett ígéreteit.

 

 hirdetes_300x300  

Közlekedési gyötrelem

 

A Kia arra támaszkodott, hogy Kiszucán keresztülhaladó autópálya „gyorsított” tempóban elkészül, hogy Zsolna és Ostrava között (ahol a testvércég, a Hyundai üzeme található) alkatrészeket, motorokat és gépkocsikat szállíthat. Pech, de tíz évre rá is Kiszucaújhelyen keresztül haladnak át a kamionok.

(…)

Aki ma Nyitráról Nagytapolcsány felé utazik, akkor szűk utakkal és sűrű forgalommal találkozik. Ha az új üzembe ezrek kezdenek majd el járni minden irányból, a Nyitra és környékén élőknek lesz miért örülniük. Távolról sem érkezik majd mindenki az autópályán, Érsekújvár, Vágsellye és Simony felől is áramlanak majd.

 

Nem beszélve a több száz teherautóról, akik megjelennek majd a már most telített R1-en Nagyszombat irányába, majd pedig a D1-en tovább Pozsonyba. A Jaguar harapását biztosan megérzi majd Pozsony is, ugyanis teljesen felkészületlen a Pozsonyivánka és Triblavina melletti autópálya építésére.

 

Idegen negyedek

 

További időzített bomba a munkaerő. Nyitrán a munkanélküliség 5 százalék alatti, hasonlóan a környező járásokhoz. A gyártószalagokhoz más régiókból kellesz hozni embereket. Keletről nyugatra hozni őket azonban Pozsonyban vagy Nagyszombatban sem nagyon sikerül, minden bizonnyal hasonló fog történni Nyitra esetében is.

 

Nem marad más tehát, mint a külföldi keresgélés. Jobb esetben Romániában, Szerbiában, Ukrajnában, rosszabb esetben Indiában, Bangladesben vagy Vietnámban. Minden esetben emberek százai, ezrei családok nélkül egy kisvárosban – ez pedig olyan szociális feszültséget kelthet, amit csak filmben láttunk eddig. (…)

 

Aktuality.sk – Komentár Petra Kremského: Aby nás Jaguar nepohrýzol

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!