Úgy néz ki, hogy a kínaiaknak megnőtt az étvágya Szlovákiában. Legújabban Vladimír Poór nagyszombati oligarcha vállalatai iránt mutatnak érdeklődést.

 

Ha megerősítik az infót, elmondhatjuk, hogy a kínaiak mélyen belegázolnak a szlovák pénzügyi csoportokba és oligarchákba.

 

Penta J&T, EPH…

 

 hirdetes_400x285  

A CEFC China befektetői a cseh Rádiožurnál szerint a Pentába is belépne (amit Haščákhoz és Dospivához tartozik), bár a szlovák befektetőcsoport egyelőre elutasította ajánlatukat és csak egy partneri egyezséget kínáltak vissza az aktívák eladásával kapcsolatban.

 

Idén a CEFC bevásárolja magát a J@T Finance Group-ba is (Tkáčhoz a Jakabovičhoz tartozik), ahol a részvények feléhez jut majd hozzá, és ezzel megszerzi a szlovák Postabank feletti irányítást. A kínai befektetőcsoport állítólag a Daniel Křetínskýnevével fémjelzett EPH iránt is érdeklődik, ami tulajdonrészt birtokol a Szlovák Gázművekben, a Közép-szlovákiai Energetikában (SSE) és újabban a Szlovák Villamosművekben is.

 

És végül, felvásárolhatja majd – egyelőre még nem – az kassai U. S. Steel-t is. A kínai CEFC Csehországban és Szlovákiában agresszív beruházási politikát folytat, és hatalmas érdeklődést mutat a fontos cégek iránt.

 

Amikor nő az étvágy

 

Kína sem Csehországban sem Szlovákiában nem számít domináns befektetőnek, de ha a fentebb említett ügyleteket nyélbe ütné, a szlovákiai üzleti élet rendkívül erős szereplőjévé lépne elő. Az így szerzett befolyáson a szlovák pénzügyi csoportokkal és oligarchákkal kellene osztoznia… És ez hamarább lehet probléma, mint hozadék.

 

A kínai tőkének ugyanis más a felfogása, mint a nyugatinak. Nagymértékben függ a kínai állami szabályozástól és akínai kormánnyal való „együttműködéstől”. Vagyis, kevésbé ellenálló az állami és politikai befolyás ellen. Épp ez lehet az egyik oka annak, hogy miért függesztette fel a kassai vasmű átvételét a kínai befektető (Kínának átmeneti valuta- és pénzügyi gondjai voltak, ezért leállították a tőkekihelyezéseket).

 

Kínai cápák

 

(…) Minden esetben érvényes, hogy a CEFC-nek elég jellegzetes beruházási kézjegye van. Nem a kínai cégek által Nyugaton közkedvelt kikötőkbe, repülőterekbe vagy közlekedési vállalatokba invesztálnak, hanem inkább az energetika, a bankok, a médiumok és a futballklubok vonzzák őket a volt szocialista országokban, ami pedig a helyi oligarchák asztala.

 

Partnerként pedig cseh és szlovák befektetési csoportokat néztek ki maguknak, amelyek „vállalkozói tevékenységük” során politikai kapcsolataikat és befolyásukat használják ki. Például azt, amit diplomatikusan províziónak nevezünk.

 

Egyszóval, a magánügyletek vonzzák őket, amelyek magas és államilag garantált hozamokat ígérnek. És éppenséggel jóval nagyobb mértékben, mint ahogy azt gyengécske szlovák kollégáik megengedhették maguknak.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Keď si slovenských oligarchov kupujú Číňania

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!