(…)

 

A tudományra szánt uniós támogatások szétosztásának különös rendszere miatt sokaknál kinyílt a bicska. Az oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan azonban úgy tesz, mintha az egész ügyhöz semmi köze sem lenne. Talán tényleg nem is volt hozzá sok köze.

 

Érdekes a Direct Impact társaság esete, ugyanis az ügyvezetője nem más, mint a Demokrata Párt és az SPP egykori szóvivője, az egykori szépségkirálynő, Dana Kršáková. Ez a cég az uniós támogatásokból először csaknem 5 millió eurót, majd később valamivel több mint egymillió eurót szerzett meg orvosi kutatásra. Először kérelmezőként kapta a pénzt, másodszor pedig projektpartnerként.

 

 hirdetes_810x300  

Az uniós támogatást annak ellenére kapta meg, hogy eddig semmilyen releváns orvosi kutatással nem foglalkozott, sőt tudományos publikációkkal és referenciákkal sem rendelkezik. (…)

 

(…)

 

Szlovákiában már lassan megszokottá válik, hogy a különféle ügyek először nagy port kavarnak, majd elcsitulnak. A Gorilla-ügyről is egyre kevesebbet beszélnek, s azzal együtt szőnyeg alá söprik, hogy a tett meg sem történt. A Bašternák-ügyben résztvevők is csak nevetnek a markukban, hiszen semmi olyan nem került napvilágra, ami miatt idegeskedniük kellene.

 

És mondják meg, ki az, akit holmi tudomány érdekel?

 

(…)

 

Úgy tűnik, hogy a tudományra olyasvalakik kapnak pénzt, akiknek a tudományhoz semmi közük. Eközben azoknak az egyetemeknek, amelyeknek a jövő szakembereinek kinevelése lenne a célja, meg kell szüntetniük az együttműködéseiket a külföldi partnereikkel, mert nincs rá pénzük. Kétségbeesés lesz úrrá rajtunk, ha ránézünk az iskolaügyünkre, de még nagyobb a kétségbeesés annak a miniszternek a láttán, aki az iskola és a tudomány megmentéséről beszél, miközben végignézi azt, hogyan temetik el Szlovákia iskolaügyét.

 

(…)

 

Aktuality.sk, Komentár Petera Bárdyho: Keď vedu robí bývalá misska – za 6 miliónov eur

Nyitókép: Denník HN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!