Ma kezdődik az a bírósági per, ami nagyon fontos Szlovákia jövője szempontjából.  Rybanič pedig megérdemli a nyilvánosság támogatását.

 

Minden a tavalyi választások után kezdődött, amikor Filip Rybanič megnézte Kaliňák, Počiatek, Bašternák és Kočner számláit. A sokkoló megállapításokat nem hagyta meg magának.

 

Neki is köszönhetjük, hogy a Five Star Residence lakópark ügyében Bašternák Kočnerral való üzletelése során egymillióval loptak meg az államot áfacsalással. Azt is tudjuk, hogy a Bašternák által alapított cégek egyike később százezreket fizetett ki Kaliňák és Počiatek minisztereknek.

 

 hirdetes_810x300  

Ez megmagyarázná, hogy miért védte Bašternákot a pénzügyőrség és a rendőrség.

 

Mellette és ellene

Rybanič tettének két oldala van. Az első tisztán jogi. Mindenkit, így Kaliňákot, Kočnert és Bašternákot is megillet a banktitok. A büntető törvénykönyv a banktitok elárulása büntetendő (6 hónaptól 3 évig). Jogellenes a banktitok kiadása politikai harc keretein belül is. Rybanič az SaS-es Rajtár képviselő asszisztense volt és jelenleg is az, az információkat pedig minden bizonnyal továbbadta a Trend hetilap újságírójának.

 

A másik oldal tárgyilagos. Rybanič  nem azért sértette meg a banktitkot hogy valakinek ártson (banknak, ügyfeleknek),  vagy hogy profitáljon belőle. Elhihetjük neki, hogy jóhiszeműen cselekedett – megbizonyosodott a korrupció gyanújáról az állami pénzek ellopásánál. (…)

 

Ki okozott valójában kárt? 

 

Sőt, Rybanič senkinek sem okozott kárt. A banknak, az államnak, de még Kaliňáknak sem (még mindig miniszter, aki azt színleli, hogy nincs rejtegetnivalója). Viszont felmerült a gyanú, hogy a károkat – az állam milliós veszteségei és az átvert ügyfelek – azok okozták, akiket felfedett. Bašternák vállalkozó Kočnerral együtt, valamint Kaliňák és Počiatek miniszterek, akik a Trend szerint bujtatták a „Áfával kereskedőket”.

 

A banktitok és a magánélet védelme ott ér véget, ahol felmerül a bűnelkövetés gyanúja és ahol képbe kerül a közérdek. Szintén itt a gyanú, hogy a rendőrség – Kaliňák rendőrsége – aránytalanul keményen és valószínűleg törvényellenesen helyezte nyomás alá Rybaničot. (…)

 

Precedens és a  következmények 

 

(…) Bašteránk, Kočner, Kaliňák  és Počiatek a legszigorúbb büntetést szeretnék. Azért, hogy a banktitok felfedése soha ne ismétlődhessen még, a Rybaničhoz hasonló emberek pedig végleg elhallgassanak.  Mi azt szeretnénk, hogy soha ne ismétlődjön meg az állami pénzek nagymértékű ellopása fiktív áfaüzleteken keresztül, vagy hogy a szélhámosok cégei ne küldjenek százezer eurókat miniszterek számlájára.  (…)

 

Aktuality.skDag Daniš: Muž, ktorý udrel na Kaliňáka, Bašternáka a Kočnera

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!