Tegnap késő délutáni sajtótájékoztatója során az SNS elnöke lényegében bejelentette, hogy kapitulál. A kapituláció pedig se nem az ellenzék, se nem a média érdeme, hanem saját koalíciós partnereié.

 

Elárult engem” – mondta Andrej Danko a týždeň.sk-nak adott interjúja kellős közepén, amikor a televízióból megtudta, hogy Robert Fico visszahívja az oktatásügyi miniszterét, Peter Plavčant. „A csapda, amit olyan hosszan készített, bezárult”

 

Ha a kormányfő visszahívja a miniszteredet, és te így szerzel róla tudomást, akkor politikai szempontból egy komoly dologról van szó. Azután, hogy Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést, várható volt, hogy kihasználja a tegnapi sajtótájékoztatót, és felmondja a koalíciót és előrehozott választásokat jelent be. Vagy legalábbis kérni fogja néhány smeres miniszter távozását – a belügyminiszter és a munka-, szociális és családügyi miniszter neve merült fel.

 

 hirdetes_810x300  

Ehelyett valami mást láttunk. Andrej Danko megerősítette Peter Plavčan távozását, négy nap gondolkodási időt kért, a koalíciós partnereket pedig őszintébb párbeszédre szólította fel, hozzátéve, hogy az ellenzéki pártok között ő sem látja a jelenlegi kormány alternatíváját.

 

Mindezt úgy fogják interpretálni, hogy Danko elismerte a vereséget abban a játszmában, amiben az SNS-nek sosem volt esélye. (…) Az egész szituáció párhuzamba állítható Robert Fico első kormányával, amikor a kormányfő visszahívta Ján Slota minisztereit.

 

A nemzetiek számára egyetlen előnnyel kecsegtet az egész helyzet: az oktatásügyi miniszter távozásával befejeződnek az OľaNO sajtótájékoztatói, ahol újabb és újabb gyanúsítgatásokkal rukkoltak elő azzal kapcsolatban, hogy mire használták fel a tudományra és a kutatásra szánt uniós alapokat.

 

A Smer és a Most-Híd belemegy majd Andrej Danko követeléseibe, amiket Danko úgy prezentálhat, mint a koalíciós válság vívmányait. A jelenlegi kormány pedig visszatér az „alternatíva nélküli” kormányzásához a következő koalíciós krízisig.

 

Aktuality.sk, Komentár Lukáša Krivošíka: Šancu na odvetu Andrej Danko nevyužil

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!