Ez egy olyan kormány, amely meg akarja határozni, hogy mi az ország érdeke és hogy azt hogyan kell védeni. Szlovákia, sok más országgal ellentétben, saját érdekei védelmét illetően gyenge.

 

A fő különbség egy jó és egy rossz kormány között az, hogy a jó a lakosok érdekeit védi, a rossz pedig csak a sajátját.

 

Már jó ideje arról beszélnek, hogy Szlovákia legalapvetőbb érdeke, hogy az EU magjához tartozzon. A valóság azonban az, hogy már ott vagyunk a magban (az eurozónában és a schengeni övezetben). E nyilvánvalóan hamis retorika szándéka az, hogy ne ütközzön az erősebbekével – és ne veszítse el az uniós forrásokhoz való hozzáférést.

 

 hirdetes_300x300  

Hajlandó a Fico-kormány a pénzért eladni Szlovákiát?

 

Ezt a kérdést fejtegeti a magyar és lengyel sajtó, amely a szlovák kormány lépését a V4 elárulásának tekinti. Először ott volt a a szlovák és német külügyminiszteri találkozó és az ott tető aláhozott egyezség a politikai együttműködésről. Egy héttel később Robert Fico találkozik Emmanuel Macronnal. Franciaország és Németország most azért versenyeznek, ki üli meg először a V4 trójai falovát. Úgy tűnik, hogy felváltva mindketten.

 

A Szlovákiáért folytatott harc nem véletlen. A Visegrádi Csoport az Unión belül elkezdett saját érdekeiért harcolni, minimálisan a migránsok elosztásának kérdésében. Ez ellentétes a legerősebb tagállamok érdekeivel. Nem kellett sok idő, és a nyugati országoknak sikerült éket verniük a V4 közé, amelynek egységének búcsút inthetünk, hála Szlovákiának.

 

Németország és Franciaország egyedi lépései azonban azt mutatják, hogy mindkét hatalom saját nemzeti érdekeiért harcol, amit az Unió érdekei fölé rendelnek. Franciaország számára ez a hazai munkaerőpiac védelme, ami ellentétes lehet a munkaerő szabad áramlásának uniós elvével. Németország esetében ez az érdek a német kormány pozíciójának megerősítése, kisebb partnerországokkal (Csehország, Szlovákia) kötött egyezségek segítségével, amivel kiterjeszti befolyását.

 

Azzal, hogy mindkét országgal megállapodást köt, Szlovákia feladja az önálló politikáját.

 

Igen, Szlovákia az Unió magjába kerül, de csak hogy bólogasson Németország és Franciaország politikájára. A szlovák külpolitikából hiányzik minden hosszútávú vízió és előrelátás.

 

Szlovákia gazdasági érdekei

 

Még csak nemrég tört ki a globális „gazdasági háború”. Sok nyugati ország elkezdte tudatosítani, milyen fontos is megvédeni saját piacait. A Brexit elsőszámú oka a hazai munkaerőpiac védelme volt a nemkívánatos migrációval és az olcsó külföldi munkavállalókkal szemben. Trump azért tudott győzni, mert a lerombolt amerikai ipar újjáépítését és a munkahelyek exportjának megállítását ígérte.

 

Németország olyan új törvényeket fogadott el, amelyek a kulcsfontosságú német cégek érdekeit védik a külföldi csoportokkal szemben. A francia elnök járja a világot, hogy a francia munkaerőpiacot védelmezze.

 

És hogyan védi mindeközben Szlovákia saját piacának és vállalatainak érdekeit? Úgy, ahogy azt tette az elmúlt 30 évben: sehogy.

 

A kormány közvetve vagy közvetlenül a külföldi cégeket támogatja a hazaiak rovására, amivel torzítja a piaci versenyt. És elnézi, hogy a milliárdos forgalmak ellenére minimális nyereséget mutatnak ki és minimális adót fizetnek. Közben a hazai vállalkozók a bürokrácia, a beszabályozás és az adó és járulékterhek béklyói közt örülnek, ha egyáltalán túlélik az évet.

 

Ráadásul a szlovák kormány ellenvetés nélkül egyetért abban, hogy védeni fogja a francia piacot – a szlovákok ellenében. És a miénket vajon a franciák megvédik? Nem, ők csak a hasznot jönnek lefölözni, amit az olcsó munkaerőnkbe fektetve harácsolnak össze. A szlovák kormány gazdaságpolitikájából hiányzik minden hosszútávú vízió.

 

Alternatíva

 

Attól eltérően, ami a szlovák kormányfő mond, van alternatíva. Egészében véve elég lenne, ha a szlovák kormány megváltoztatná az irányt (szlovákul „smer”, vagyis áthallás Robert Fico pártjára, a Smerre – a szerk. megj.) a különböző érdekek keverékének követésétől Szlovákia érdekeinek védelme felé.

 

Aktuality.sk, Komentár Ronalda Ižipa: Fico nechráni záujmy Slovenska

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!